Свободата онлайн е изложена на по-голям риск от всякога, предупредиха

...
Свободата онлайн е изложена на по-голям риск от всякога, предупредиха
Коментари Харесай

Две ограничения на интернет свободите в България


Свободата онлайн е изложена на по-голям риск от всеки път, предизвестиха анализатори
(снимка: CC0 Public Domain)

Ново изследване, оповестено през днешния ден, маркира България с ограничавания в две от интернет свободите. Изследователите на Comparitech са проучили интернет цензурата и рестриктивните мерки в 175 страни, с цел да разкрият кои държавни управления постановат най-суровите ограничавания.

Близо 60 % от международното население (4,66 милиарда души) употребява интернет като източник на информация, занимания, вести и обществени взаимоотношения. Но къде по света жителите могат да се радват на еднакъв и отворен достъп до интернет?

Новото съпоставя обособените страни, с цел да разкрие кои от тях постановат най-суровите ограничавания в интернет и къде жителите могат да се насладят на най-вече независимост онлайн. Прави усещане, че с изключение на рестриктивните мерки за обществени медии, политически медии и VPN, създателите на разбора изследват и меко казано противоречиви области като порнографията и ненапълно торентите. Изследването тази година прибавя и ограничаване за съобщения/VoIP приложения.
още по тематиката
Въпреки че челните места заемат нормалните „ виновници ” (Северна Корея, Китай, Иран, Беларус, Тайланд и др.), няколко на пръв взор свободни страни се класират изненадващо високо – като Гърция, която блокира торентите, а също така дружно с Унгария и Косово влиза в листата на страни, които лимитират политическите медии (там е и България). С продължаващите ограничавания и висящите закони свободата онлайн е изложена на по-голям риск от всеки път, предизвестяват от Comparitech.

В разбора за Европа се показва, че 18 страни са забранили или затворили торент уеб сайтове. Редица страни са въвели ограничения, само че към момента не блокират такива уеб страници – измежду тях попада България, наред с Хърватия, Кипър, Чехия, Естония, Унгария, Лихтенщайн, Литва, Люксембург, Малта, Полша, Словакия и Словения. В оценката за тези страни се употребява термина „ лимитирани ” уеб сайтове, вместо „ блокирани ”. България е маркирана също с ограничавания на политическите медии.

Всяка страна е оценена по шест критерия. Всеки от тях дава две точки, с изключение на приложенията за съобщения/VoIP, които дават една точка (това се дължи на обстоятелството, че доста страни не разрешават или лимитират избрани приложения, само че разрешават такива, ръководени от правителството/доставчиците). Страната получава една точка, в случай че наличието – торенти, порнография, новинарски медии, обществени медии, VPN, приложения за съобщения/VoIP – е лимитирано, само че налично и две точки, в случай че е изцяло неразрешено. Колкото по-висок е резултатът, толкоз по-голяма е цензурата.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР