Свобода на словото в капан – така международната неправителствена организация

...
Свобода на словото в капан – така международната неправителствена организация
Коментари Харесай

„Репортери без граници“ класира България на 112-о място по свобода на словото

Свобода на словото в капан – по този начин интернационалната неправителствена организация „ Репортери без граници “ дефинира позицията на страната ни в своя годишен отчет.

България пада с една позиция и към този момент е на 112-то място по независимост на медиите в класацията, която включва 180 страни.

България е на последно място измежду страните в Европейския съюз.

Значително пред нас са съседките ни Румъния, която е на 48-мо, и Гърция, която е на 70-о място. Пред нас са и съвсем всички страни в района, а Хърватия, Северна Македония, Албания и Черна гора даже се изкачват нагоре по отношение на предходната година.

Снимка: btvnovinite.bg

Зад нас остава Турция със 153-та позиция.

Най-свободни са медиите в Норвегия, Финландия, Швеция и Дания.

Снимка: btvnovinite.bg

Най-важната причина за мястото на България в класацията съгласно „ Репортери без граници “ – физическата сигурност на публицисти в България е под въпрос. Няма резултати от следствия на принуждение против сътрудници, установяват още от организацията.

Връзките на политици и олигарси с проправителствени медии са белязани от корупция и спор на ползи, написа още в текста за България.

Европа не съумява да отбрани личните си полезности на своя територия, считат от неправителствената организация.

Снимка: btvnovinite.bg

„ За страдание Европейски Съюз не може да подсигурява отбрана на български публицисти, нито съумява да усъвършенства свободата на медиите в България. За разлика от Унгария или Полша да вземем за пример публицисти в България са заплашвани физически. Сигурността им е под въпрос “, разяснява Павол Салай, координатор на „ Репортери без граници “.

В класацията се загатват заканите към проверяващия публицист Николай Стайков, побоят над Слави Ангелов, както и карцерът на журналиста Димитър Кенаров по време на антиправителствените митинги през септември 2020 година

Снимка: btvnovinite.bg

„ Всичко си зависи от нас, вътре в страната – по какъв метод реформираме тези институции политически и публицистите да извършват длъжността си на четвърта власт, а не на пета колона “, споделя самият Кенаров.

Осем месеца след побоя журналистът влиза за повторно в правосъдна зала. В позицията си пред съда Министерство на вътрешните работи настояват, че не са го задържали, а са го поканили в 5-то районно.

Снимка: btvnovinite.bg

Липсата на отбрана и сигурност за публицистите не може да не се отрази на новата ранглиста, споделя проф. Нели Огнянова. Според нея към обичайните аргументи като ограничението на достъп до информацията, натиска върху публицисти и автоцензурата, огромно значение има и Коронавирус рецесията: „ На първо място поради дезинформацията, неприятното ръководство на рецесията, докара до пик в дезинформацията. На второ място информацията за рецесията беше съсредоточена в страната, което докара до доста стеснен достъп на хората и публицистите до информацията “, изяснява проф. Огнянова.

„ Репортери без граници “ съжаляват, че свободата на медиите не е аршин за механизма, който обвързва достъпа до европейските пари със съблюдаване на правилата на правовата страна. Разследванията за европейските фондове обаче ще им отворят доста порти, считат от седалището в Париж.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР