Свлачище заплашва да погълне къщи и главен път във великотърновското

...
Свлачище заплашва да погълне къщи и главен път във великотърновското
Коментари Харесай

Свлачище заплашва да погълне къщи и главен път

Свлачище заплашва да погълне къщи и основен път във великотърновското село Калайджии. Проблемът е от 3 години и има отпуснати средства за подсилване. Фирмата, спечелила поръчката, към този момент седми месец не прави нищо, а е трябвало да завършила за 60 календарни дни, заяви Нова телевизия.

Ремзие Чаушева живее тъкмо над свлачището и от месеци следи, по какъв начин то доближава дома й, а никой нищо не прави.

" Близо е до къщата. Има - няма 50 метра и все подкопава ", изясни Ремзие Чаушева.

Свлачището е почнало да гълтам и главната пътна артерия на селото.

Проектът за укрепването на свлачището е направен преди три години. Фирмата, спечелила публичната поръчка за близо 300 000 лв., е от Добрич. Трябвало е да стартира работа още през месец август предходната година. Неясно за какво е разкрила строителната площадка чак в края на месец октомври. Подпорната стена е трябвало да стане подготвена за два месеца.

" Нещата изостават. Трябва да се работи бързо. Съмнявахме се още първия път като замразиха обекта. Проблемът е в спирането на строителните работи. Общо три пъти е спиран. В резултат, на което се получават спомагателни свличания. Най-голямата заплаха е спирането на улицата ", изясни Богомил Делчев, архитект на обекта.

За нехайството на строителите описват и жителите, и кметът на селото.

" Техниката, която е доставена, е един строшен екскаватор. Една машина работи по два-три часа. Не беше обслужена и се забавиха 20-30 дни ", изясни Бисер Кинов, кметски наместник на с. Калайджии.

При идването на екипа на NOVA на строителната площадка никой не работеше. Успяхме да събудим единствените двама служащи, които бяха във очевидно нетрезво положение. Но каква е тяхната версия за закъснение на строителството?

" Друга бригада е правила това. Ние в този момент чистим тиня и вода - 70-80 см. Чистим с маркуча. До 2-3 седмици стигаме там и ще приключим ", изясни бригадирът Димитър Желязков.

Свързахме се с фирмата-изпълнител. В писмена позиция от там припомниха към този момент описаната фактология и укориха метеорологичните условия за забавянето. А от община Златарица, в чието землище се намира свлачището и село Калайджии, обявиха че не са изплащали средства авансово и сигурно ще има санкции.

" Всички дейности при приемане, тогава ще има опция за удържане на наказателна клауза по неспазване на периода ", изясни Денчо Тодоров, зам.-кмет на Златарица.

Това обаче не успокоява жителите, чиито къщи за застрашени.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР