Свлачище в родопското село Плетена се активизира заради проливните дъждове

...
Свлачище в родопското село Плетена се активизира заради проливните дъждове
Коментари Харесай

Свлачище в родопското село Плетена се активизира заради проливните дъждове

Свлачище в родопското село Плетена се засилва поради проливните дъждове през последните дни. Заради придвижването на земните маси, къщите в региона не престават да се напукват и да заплашват живота на хората. 1 милион и 400 хиляди лв. са нужни за подсилване на рисковия сектор. От Община Сатовча чакат сумата да бъде доказана от министъра на районното развиване, с цел да стартират укрепителни действия.

Плетена, Сатовча

Изключително притеснителна е обстановката в село Плетена, където четири дни, по думите на кмета Арбен Мименов, не е спряло да вали. Има доста напукани къщи - в една от тях обаче фамилията продължава да живее. А през пътя минават всеки ден и учениците, и децата от детската градина в селото, с риск за живота си.
Арбен Мименов, кмет на община Сатовча: Изключително сме обезпокоени. Особено последният месец снегове, дъждове, разнообразни температурни амплитуди. Това извънредно доста въздейства на свлачището. Имаше преди два - три дни специалисти от Геозащита - Перник, които се произнесоха доста притеснително. Веднага осведомиха Министерство на регионалното развитие и общината с отчет. Ние също сме реагирали пред министър Нанков и мога да кажа, че министъра не е политик, а човек, който си схваща от работата и скоростно реагира. Дори през днешния ден имам информация, че се приготвя дефинитивно съглашение, на следващия ден ще имаме към този момент информация. И съм съвсем 99% сигурен, че средствата ще дойдат и би трябвало всяка минута да се възползваме от това, да стартира работа по подсилване на целия терен. А що се отнася до въпроса дали има евакуирани хора - има, има издадена заповед. Хората пред мен споделят, че я съблюдават, в този момент не знам вечерта дали идват или не, денем не посещават къщата.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР