Свлачища, скални образувания, камъни и тонове отломки убиха най-малко 13

...
Свлачища, скални образувания, камъни и тонове отломки убиха най-малко 13
Коментари Харесай

Най-малко 13 загинали от кални свлачища в Калифорния

Свлачища, скални формирания, камъни и тонове парчета убиха минимум 13 души по крайбрежната линия на Калифорния, опустошена и от серия горски пожари предишния месец, оповестява " Ройтерс ".

Хиляди поданици в окръг Санта Барбара по крайбрежието на Тихия океан северно от Лос Анджелис са евакуирани или са предизвестени да го създадат. Само 10 до 15 % обаче са спазили рекомендациите за евакуация.

Спасители с кучета и хеликоптери са помогнали на десетки хора, затънали в кални парчета , заградени сред океана и националния парк-гора " Льос Падрес ", на към 180 км северно от Лос Анджелис. Предградия на Монтесито и Карпентерия, директно до Санта Барбара, са най-тежко наранени.

Скали, дървета, разрушени коли са покрили тихи жилищни квартали с пълен пласт тиня, блокирайки автомагистрала 101, главен маршрут север-юг по крайбрежието. " Най-добрият метод, по който мога да го опиша е, като полесражение от Първата международна война " , разяснява Бил Браун, шериф на окръг Санта Барбара, на конференция.

Смъртните случаи може да се усилят , защото спасителите към момента се ревизират десетки развалени и разрушени домове в търсене на оживели , изяснява Браун. Около 300 души са затънали в каньон. Местните управляващи, употребяващи хеликоптери от бреговата защита на Съединени американски щати, се пробват да ги изтеглят , добавя Браун.

Скалните свлачища са минали както през наложителните евакуационни зони, по този начин и в зоните, където хората са убеждавани да изоставен непринудено, разяснява Браун. В отговор на въпроса за какво някои места не са част от наложителната зона за евакуация , той изяснява, че не е допустимо " в такава обстановка да се дефинира къщата или квартала ", където може да се случи такова свлачище.

Големият пожар от предишния месец, най-големият в историята на Калифорния, остави региона уязвим за калните свлачища . Пожарите са изгорили тревата и храстите, които държат почвата , а също по този начин мощните температури са образували самобитен восъчен пласт в земята, който не разрешава водата да потъне надълбоко в земята.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР