Свищов. За втора поредна година катедра Аграрна икономика при Стопанска

...
Свищов. За втора поредна година катедра Аграрна икономика при Стопанска
Коментари Харесай

Велико Търново: Катедра „Аграрна икономика” на Стопанската академия в Свищов организира „Есенен фермерски пазар – Свищов 2018”

Свищов. За втора поредна година катедра „ Аграрна стопанска система ” при Стопанска академия провежда „ Есенен фермерски пазар ”, който даде опция на земеделските производители от района да показват биопродукти и артикули от стандартното произвеждане на дребните стопанства. Инициативата започва и продължава да се организира под надпис „ Изберете здравословната храна! ”. Това оповестиха от пресцентъра на Стопанска академия „ Д. А. Ценов “ . Съорганизатори на второто издание, на превръщащото се към този момент в традиция ревю, бяха Стопанска академия, община Свищов, Българска асоциация „ Биопродукти ”, Фондация за околна среда и земеделие.
„ Есенен фермерски пазар – Свищов 2018 ”, се състоя на централния площад „ Алеко ” и бе публично открит пред постройката на Общината. Сред гостите на събитието бяха ректорът доцент доктор Иван Марчевски, зам.-кметът Анелия Димитрова, Валери Велковски – представител на Миниcтepcтвoтo нa земеделието, храните и горите, Албена Симеонова – ръководител на Българска асоциация „ Биопродукти ”, Пепо Петров – изпълнителен шеф на Фондация за околна среда и земеделие. В приветствието си към участниците и към гостите, ръководителят на катедрата-организатор – доцент доктор Марина Николова съобщи, че в актуалните условия от развиването на българското земеделие, задачата на функциониращите фермерски пазари е реализиране на една обща идея в изгода освен на фермерите от съответните обитаеми места, само че и за угаждане на търсенето от качествени и здравословни артикули с достоверен, локален генезис. По думите й, фермерските пазари основават нови стопански благоприятни условия, най-вече за дребните и фамилни стопанства. В други страни към 15 % от всички ферми преработват и продават част или цялата си продукция непосредствено, до момента в който в България са доста по-малко. Доц. Николова благодари на съорганизаторите, на катедрения екип, на спомоществувателите и най-много на самите аграрни производители за това, че обезпечават за поданици и посетители на община Свищов „ пъстра палитра ” от артикули с безспорни преимущества.
Приветствия насочиха и формалните посетители, а за положителното въодушевление на всички присъстващи способстваха осъществяванията на Фолклорен танцов състав „ Творецът ”, с живописен началник Явор Узунов.
На своите щандове, над 30 производители от района (сред които и преподаватели, докторанти и студенти от специалността) сервираха на посетителите букет от блага на плодородната златна есен и резултат от неуморният им труд, под формата на млечни и пчелни артикули, плодове и зеленчуци, сурови ядки, домашно приготвени сладка и лютеница, подправки, билки и разнородни билкови мехлеми, биопродукти (био вино, билки, тахани и халва, био оцет) и други Посетилите есенното ревю имаха опция да дегустират и да си закупят от показаните повече от 50 типа артикули.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР