Свищов. Вицепрезидентът на Р България Илияна Йотова откри новата академична

...
Свищов. Вицепрезидентът на Р България Илияна Йотова откри новата академична
Коментари Харесай

Окриха новата учебна година в Стопанска академия „Д. А. Ценов”

Свищов. Вицепрезидентът на Р България Илияна Йотова откри новата академична 2021-2022 година в Стопанска академия „ Димитър А. Ценов ”. Академичното празненство се организира пред постройката на Факултетския корпус при съблюдаване на настоящите противоепидемични ограничения. Това оповестиха от Стопанската академия .
Присъстващите студенти, преподаватели и посетители приветстваха с овации ректора проф. доктор Марияна Божинова, придружавана от вицепрезидента на Р България Илияна Йотова, регионалния шеф на област В. Търново Георги Гугучков, кмета на община Свищов доктор Генчо Генчев, заместник-ректорите доцент доктор Искра Пантелеева – „ Учебна активност и акредитация ” и доцент доктор Румен Ерусалимов – „ Студентска политика, институционални връзки и продължаващо образование ”, ръководителя и зам.-председателя на Общото заседание проф. д. н. Борислав Борисов и проф. доктор Красимир Шишманов, деканите на факултети проф. доктор Маргарита Богданова – „ Мениджмънт и маркетинг ”, доцент доктор Светослав Илийчовски – „ Производствен и търговски бизнес ”, проф. доктор Атанас Атанасов – „ Стопанска отчетност ”, проф. доктор Андрей Захариев – „ Финанси ”, ръководителя на Студентския съвет докторант Лилия Петкова. Сред гостите на тържественото разкриване на новата образователна година и приемането на 86-ия випуск на Свищовското висше учебно заведение бяха: началникът на кабинета на Вицепрезидента на Р България – Надя Младенова; зам.-кметът на община Свищов – доктор Анелия Димитрова; зам.-председателят на Общинския съвет – Валери Николов; ръководителят на Синдиката на българските учители и член на Съвета на настоятелите на Академията – д.ик.н. Янка Такева; шефът на Дирекция „ Култура и историческо завещание ” към Община Свищов и член на Съвета на настоятелите – Росен Маринов; олимпийската шампионка от Токио 2020, студент в компетентност „ Икономика на търговията ” – Ивет Горанова и нейният персонален треньор – Ангел Ленков; вицепрезидентът на Българска федерация по карате – Русалин Русалинов; шефът на Ви Ай Джи Сървисис България, ЗАД „ Булстрад Виена Иншурънс Груп ”– Иван Иванов; мажоритарният притежател на „ Мусала Иншурънс Брокер ” – Николай Чернев; изпълнителният шеф на застрахователно сдружение „ Бул инс ” – Крум Крумов; шефове на междинните учебни заведения в гр. Свищов.

С приветствено слово към академичната общественост, ректорът откри новата образователна 2021-2022 година. „ За голямото академично семейство на Свищовската академия, което към този момент надвишава 150000 ученици, плеяда от които са заемали и заемат високи управителни постове, в това число и в актуалното Правителство на Република България министърът на стопанската система Даниела Везиева е наш ученик, тази година е знаменателна. На 8 ноември, патронният празник на Академията, следва тържественото ознаменуване, под патронажа на Президента на Р България, на 85-годишнината на Висшето ни учебно заведение, рожба на крупното подаяние на огромния патриот, закъснелия възрожденец, на духовния благородник Димитър Апостолов Ценов ”, съобщи проф. Божинова. В обръщението си към първокурсниците, тя ги увери, че техните упоритости и желания за сполучлива реализация, упованията и фантазиите им, стимулират целия преподавателски състав и цялата академична общественост да работят все по този начин задълбочено и професионално, с удвоени сили, в изискванията на зараза, която сложи в комплицирана и сериозна обстановка освен системата на образованието, само че и цялото общество. „ Вашият избор, който сте създали, скъпи студенти, да продължите своето обучение в Свищов, Ви дава един извънреден старт в реализирането Ви като качествени и стойностни експерти в стопанската система на страната ни. Уверена съм, че през годините на следването Ви в Свищовската Алма матер ще съумеете да оползотворите оптимално времето си в асимилиране на новите познания и умения, които ще получите от нашите ерудирани и всеотдайни преподаватели, от контактите сред Вас самите. Дълбоко съм уверена, че когато завършите своето обучение, Вие ще имате нужната икономическа просвета, познания, умения и интернационално приета тапия, които са задоволително изискване, с цел да имате действителната опция да се докажете в един глобализиращ се, мобилен и динамичен свят ”, сподели още ректорът в обръщението си към свищовските студенти и пожела сполучлива нова образователна година.

В приветственото си слово към академичната общественост вицепрезидентът Илияна Йотова акцентира ролята на Свищовското висше учебно заведение за българското обучение и просвещение. Припомняйки, че Свищов е наименуван градът на 100-те първи неща, тя съобщи, че всички през днешния ден вървим по земя, по която са вървели едни от най-големите герои, мислители и общественици на България. По думите й, през днешния ден това място е освен място на предишното, а и място на бъдещето, което е в ръцете на младежите, избрали да свържат живота си и кариерата с едно от най-старите висши учебни заведения в страната ни. „ Нашата страна, нашият народ е основан от книжовност и просвета. Не инцидентно е този фетиш към образованието и просветата, който от народ ни направи нация. Това е и наследството на Димитър Ценов ”, сподели вицепрезидентът и акцентира, че това би трябвало да бъде и наследството през днешния ден, когато 1400 евро е разходът за обучение на един европейски жител, а в България е единствено 250 евро. „ Началото на образователната година е празник, който се свързва с фантазиите на младежите... Потенциалът на младежите в България е доста висок и ние би трябвало да им подадем ръка, с цел да може този гений да избуява и да можем да ги назовем строители на нова България ”, сподели Илияна Йотова и пожела на свищовските студенти да бъдат смели в своите фантазии, да бъдат готови и уверени в себе си, да бъдат тези водачи, от които се нуждае обществото и да се борят за онази България, за която всички мечтаем. Ректорът награди вицепрезидента на Р България с почетния знак на Стопанска академия „ Д. А. Ценов ”.

Приветствия към академичната общественост в Свищов насочиха и формалните посетители на тържествената гала. Кметът на общината връчи годишната премия, учредена през 2005 година от Общинския съвет за първенец на випуска – грамота и парична премия в размер на 1000 лева, на Галина Лазарова, приключила познавач. „ Счетоводство и надзор ” със междинен триумф от следването отличен 6.00 и държавен изпит – отличен 6.00. Завършилите с цялостно отличие в ОКС „ бакалавър ” от випуск 2017-2021 година получиха премията на Ректора и академичното управление – златна значка, грамота и парична премия в размер на 300 лева С тази премия бяха отличени Галина Лазарова, която получи премията на Общинския съвет, Габриела Иванова и Изабела Илиева, приключили познавач. „ Финанси ” със междинен триумф от следването отличен 6.00 и от държавен изпит – отличен 6.00.
Със специфична и единствена по рода си премия бе отличена Ивет Горанова – второкурсничка от познавач. „ Икономика на търговията ”, която завоюва олимпийската купа по карате на олимпиадата в Токио на 5 август 2021 година Ректорът показа вълнението и гордостта на цялата академична общественост за изключителното достижение на „ златното момиче ” на българското карате и на Свищовската академия, и акцентира, че тя е упорита освен в спорта, само че и в своето образование. Проф. Божинова връчи на Ивет Горанова грамота за изключителни спортни достижения и специфична стипендия в размер на 2000 лева, обезпечена от академичната фондация „ Д. А. Ценов ” и наречена на името на Дарителя, която се връчва за първи път. Като ръководител на УС на Фондацията, проф. Божинова заяви, че всички семестриални такси до края на образованието на Ивет ще бъдат платени със средства на фондация „ Димитър А. Ценов ”. Освен това, олимпийската ни шампионка по карате от Токио ’2020 получи и ваучер за учебници от академичната книжарница по всички предмети до края на образованието й. Ректорът пожела на Ивет Горанова и международна купа, а присъстващите на тържествената гала я възнаградиха с бурни овации. Олимпийската шампионка благодари на академичното управление и на УС на Фондацията с думите: „ Аз съм състезател и обичам да се състезавам, по тази причина поисквам на управлението да се състезават мощно, решително и със самочувствие, тъй като нашата Академия е емблема за цялата страна ”. Ивет Горанова пожела здраве и сполучлива образователна година и на всички свои сътрудници в Свищовското висше учебно заведение, като съобщи „ Знанията, които получаваме тук са една огромна и скъпа инвестиция за нашето бъдеще ”.

По традиция, изявени свищовски студенти бяха отличени от стратегически и дългогодишни сътрудници на Академията – представители на бизнеса. От името на всички първокурсници, приветствие сервира Виктория Димитрова, призната в познавач. „ Икономика на туризма ”.
След тържествената гала за разкриване на новата академична година, цветя пред паметника на Дарителя сервираха ректорът проф. доктор Марияна Божинова, вицепрезидентът Илияна Йотова, регионалният шеф Георги Гугучков, кметът Генчо Генчев и олимпийската шампионка Ивет Горанова.
При визитата си в Свищовската академия вицепрезидентът Илияна Йотова посети и университетския музей, където се докосна до движимости на Димитър Ценов и постави автограф в летописната книга на Висшето учебно заведение.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР