Свищов. Стопанска академия Димитър А. Ценов организира 25-ото поредно издание

...
Свищов. Стопанска академия Димитър А. Ценов организира 25-ото поредно издание
Коментари Харесай

Велико Търново: В Стопанската академия в Свищов се проведе 25-ото издание на Националните ученически състезания по икономика

Свищов. Стопанска академия „ Димитър А. Ценов ” провежда 25-ото следващо издание на Националните училищен надпревари, което се организира в направленията „ Предприемачество ” и „ Проектиране на мобилно приложение ”. Това оповестиха от пресцентъра на Стопанска академия „ Димитър А. Ценов ” - Свищов . В двете посоки участваха общо 113 възпитаници от 18 междинни учебни заведения от Белене, Враца, Гулянци, Дряново, Дупница, Козлодуй (2), Плевен, Провадия, Русе (2), Свищов (3), Севлиево, Славяново, Търговище и Червен бряг. От страна на домакините, в организацията и провеждането на средношколската конкуренция участваха Академичен център за кариерно консултиране и връзки с обществеността, представители на катедрите „ Индустриален бизнес и предприемачество ” и „ Бизнес информатика ”.
При формалното разкриване на надпреварата, одобрение към учениците и техните учители от името на академичното управление сервира зам.-ректорът по студентска политика и институционални връзки – доцент доктор Николай Нинов. Той пожела на участниците сполучливо показване и акцентира, че посредством извършените 25 национални училищен съревнование, Стопанска академия подава ръка на междинните учебни заведения в цяла България. „ На територията на 81-годишното висше учебно заведение в Свищов към този момент няколко хиляди средношколци демонстрират най-хубавото от своите познания, добити посредством и на големия труд на техните учители, завоюват челни позиции и печелят нови другари ”, сподели още доцент Нинов. Участниците в надпреварата бяха приветствани и от ръководителите на двете катедри-организатори – доцент доктор Искра Пантелеева (ИБП) и доцент доктор Веселин Попов (БИ). След формалното посрещане, учениците започнаха работа по заложените от катедрите проблеми, разпределени в разнообразни аудитории. По време на екипната работа, състезателите бяха подпомагани от ментори, в лицето на изявени студенти от съответните специалности, докторанти и асистенти.
В рамките на надпреварата по предприемачество, средношколците генерираха хрумвания и оформиха оферти за пускане на личен дребен бизнес. От екипите се изискваше да предложат на пазара продукт/услуга с новаторски характерности. Казусът бе обвързван с избор на: название, лого и правна форма за вписване на фирмата; предмет на активност и местонахождение на предприятието; запаси и източници на финансиране; характерности на продуктите и на евентуалните потребители; заинтригувани страни; конкуренция; предстоящите разноски и приходи; ценова политика и планирани продажби; евентуални рискове; предстоящи резултати; добавена стойност и резултати. Акцентът бе подложен върху истинското мислене, креативните качества, атрактивните и неповторими хрумвания на учениците за разкриване на незаети пазарни ниши, идентифициране на опциите за развиване на концепцията и концепцията за пускане на личен дребен бизнес. Работата и представянето на участвалите в направлението 15 екипа прави оценка 7-членно жури с ръководител доцент Пантелеева и членове – университетски преподаватели, представители на Община Свищов и на бизнеса. На първо място журито класира Екип 2 (фирма „ Смакси ” ООД) с идейно предложение за произвеждане на смарт саксия, която посочва нужда от поливане, смяна на светлината и топлината в помещението, оборудвана със зарядно устройство. В състава на този екип, който получи премията на академичното управление, бяха: Миглена Каменова – СУ „ Христо Ботев ”, Козлодуй; Виктория Велчева – ТГ „ В. Априлов ”, Червен бряг; Калоян Димитров – СУ „ Димитър Благоев ”, Провадия; Илияна Банкова и Кристияна Нанкова – ДФСГ „ Интелект ”, Плевен. Ментор на екипа бе Борислав Боев, докторант по „ Икономика и ръководство ” (индустрия). Наградите за първо, второ, трето място и присъдените специфични награди връчиха зам.-ректорът доцент доктор Николай Нинов, проф. доктор Любчо Варамезов – декан на факултет „ Производствен и търговски бизнес ” и доцент доктор Искра Пантелеева.
Екипите от средношколци, които се състезаваха в направлението, проведено от катедра „ Бизнес информатика ”, трябваше да влязат в ролята на дребна софтуерна компания, получила поръчка за създаване на план на мобилно приложение от вид електронен магазин, в който ще могат да се преглеждат и пазарят компютри (стационарни и мобилни) и компютърни аксесоари. Според заданието, мобилното приложение би трябвало да дава информация за наличните артикули, както и да разрешава тяхното закупуване с опция за възнаграждение на момента. Възможностите на приложението би трябвало да са ориентирани към: работа с виртуална потребителска кошница за пазаруване; поддържане на разнообразни изгледи на показване на продуктите (списък или блокове/плочки); поддържане на лист с обичани продукти; търсене на артикули, сортирани по цена, рейтинг и др.; проявление на информация за сходни артикули при разглеждане на даден продукт; интеграция със обществени мрежи. По своя преценка, учениците можеха и в допълнение да разширят посочената функционалност с още потребни неща. Представянето на участвалите девет екипа оценяваше 4-членно жури от преподаватели към катедрата, управлявано от проф. доктор Виолета Краева – декан на факултет „ Мениджмънт и маркетинг ”. За класирането си преди всичко, премията на академичното управление получи екип „ Мобайл Солюшънс ”. В състава на отбора-победител бяха: Милена Петкова – СУ „ Възраждане ”, Русе; Преслав Кунов- СУ „ Д. Дебелянов ”, Белене; Виктор Владимиров и Лъчезар Богомилов – ПДТГ „ Д. Хадживасилев, Свищов. Ментор на тима беше четвъртокурсникът от познавач. „ Бизнес информатика ”, Калоян Атанасов. Организаторите на надпреварата в направление „ Проектиране на мобилно приложение ” отличиха участниците и със специфични награди в категории като новаторско мобилно приложение, най-хубава платформена съгласуемост, мобилно приложение с подсъзнателен интерфейс и други.
В рамките на 25-ото Национално ученическо съревнование се организира и учебно-методическа работна среща, в която участваха учители от училищата-партньори, преподаватели от катедрите-организатори в обособените посоки и представители на университетските центрове за следдипломно и факултативно образование.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР