Свищов. Петдесет студенти и преподаватели от Стопанска академия - Свищов

...
Свищов. Петдесет студенти и преподаватели от Стопанска академия - Свищов
Коментари Харесай

Стопанска академия - Свищов: Легион от свищовски студенти превзе Колизеума на античния фестивал Натале ди Рома

Свищов. Петдесет студенти и преподаватели от Стопанска академия - Свищов дефилираха във безконечния град в границите на най-големия годишен международен древен фестивал „ Натале ди Рома ”. С грандиозния фестивал се отбелязва денят от основаването на столицата на Италия- Рим. Свищовските възстановчици на античната римска история са обединени в групите „ Първи италийски легион ” (Legio I Italica) и „ Първа тракийска кохорта ” (I cohors thracum), явяващи се модерна имитация на бойните формирования на римската империя, дислоцирани в античния град Нове край Свищов. Двете групи са единствени български участници тази година на античния фестивал в Рим. Това оповестиха от Стопанска академия - Свищов .
Това е и първото българско Неправителствени организации за исторически възстановки на античната римска история, което е основател и хазаин и на най-големия български фестивал на античното завещание „ Орел на Дунава ”, провеждан годишно в Свищов. Античният град Нове е учреден с императорски указ през 69 година сл. хр., като в продължение на четири века е съществена военна цитадела в защитата на Долнодунавския лимес.
„ Съвет по туризъм – Свищов ” в партньорство с община Свищов и СА „ Д. А. Ценов ” са уредници на тазгодишното българско присъединяване на фестивала в италианската столица. В дните 20-22 април 2018 година на фестивала си дават среща над 1400 реанактори от 14 страни, представляващи 44 групи за исторически възстановки от целия свят. Неделният ден от фестивала притегля най-вече туристи и гости, и включва церемониал на групите по улиците на Капитолия към Колизеума в Рим, гладиаторски битки и възстановка на историческа борба на римските легиони против келтски племена.
От 2008 година в Свищов се организира годишен фестивал на античното завещание „ Орел на Дунава ”, като през 2018 година събитието е планувано за интервала 8-10 юни. Форумът включва и осъществяване на научна конференция с интензивно присъединяване на учени от свищовската академия, Българска академия на науките, музеи и проучвателен центрове. По думите доцент доктор Стоян Проданов от катедра „ Финанси и заем ” – почетен ръководител на Съвет по туризъм – Свищов и основател на фестивала „ Орел на Дунава ”, са „ налице всички предпоставки културният туризъм да заеме уместно място на картата на дейните туристически направления в България. Той е безапелационен, че обвързваните с античната римска история градове имат и най-значим капацитет за развиване и привличане на непознати туристи, заради световното въздействие на римската империя върху целия античен свят.
Участващите във фестивала в Рим свищовски групи включват както студенти, по този начин и преподаватели, докторанти и алумни. С тяхна дейна ангажираност „ Съвет по туризъм – Свищов ” към този момент 10 години поддържа присъединяване на групата за исторически възстановки Легио Прима в голям брой антични фестивали в цяла Европа. През актуалната година по трансграничен план интензивно се промотира туристическия маршрут „ Римска граница на територията на трансграничния район Румъния-България ”. Маршрутът включва 18 съществени и 44 спомагателни обекта на римското културно-историческо завещание, осем фестивала на римска и антична тема и 19 музея.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР