Свищов. Офисът на Българското дружество за защита на птиците в

...
Свищов. Офисът на Българското дружество за защита на птиците в
Коментари Харесай

Велико Търново: Офисът на Българското дружество за защита на птиците в Свищов започва опръстеняване на млади морски орли, обитаващи островите по река Дунав

Свищов. Офисът на Българското сдружение за отбрана на птиците в Свищов стартира опръстеняване на млади морски орли, обитаващи островите по река Дунав. Това заяви за Радио „ Фокус “ – Велико Търново ръководителят на офиса Свилен Чешмеджиев. Той уточни, че брачният сезон на морския орел към този момент е почнал. На младите представители от типа ще бъдат сложени цветни пръстени, които ще оказват помощ на специалистите да проследят миграцията на птиците. „ Тези цветни пръстени ни оказват помощ да следим техните напредвания. Тази година няма да слагаме предаватели. С сътрудниците от Природен парк „ Персина “ ще опръстеним няколко млади индивида от тазгодишното потомство. Така ще можем да ги следим по река Дунав, да следим техните скитания и тяхната миграция “, добави Чешмеджиев.
Според броене от 2017 година числеността на морските орли в България се е нараснала. През 1985 година е имало единствено една двойка, до момента в който предходната година са преброени 30 двойки морски орли. През последните години Дружеството извършваше следене със сателитни предаватели на няколко екземпляра от типа. Първите предаватели бяха подложен през 2012 година на млади морски орли, обитаващи Природен парк „ Персина “. Предавателите бяха общо три. Те към този момент не подават сигнал, защото техният живот е към 3-4 години.
Надежда КРЪСТЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР