Свищов. Най-възрастната монахиня в община Свищов навърши 95 години на

...
Свищов. Най-възрастната монахиня в община Свищов навърши 95 години на
Коментари Харесай

Велико Търново: Най-възрастната монахиня в община Свищов навърши 95 години

Свищов. Най-възрастната монахиня в община Свищов навърши 95 години на 13 октомври, оповестиха от пресцентъра на Общината . Майка Екатерина от манастира „ Св.Св. Петър и Павел “ в Свищов е родена през далечната 1923 година със светското име Ангелина и живее елементарен живот до 1981 година, когато почива брачният партньор ѝ. Тогава тя става послушница в свищовския манастир „ Покров Богородичен ”, а малко по-късно става монахиня и се реалокира в манастира, където служи на Бога и до през днешния ден.
Майка Екатерина, както я назовават с любов свищовлии, е минала през един от най-тежките клетви – този за безмълвие и цялостно отказване от външния мир, след което става схимонахиня. При него в продължение на избран интервал тя не е трябвало да беседва с близките, с цел да може да се отдаде изцяло на вярата в Бог, посредством молебствия и църковни песнопения. Заради преклонната си възраст, схимонахиня Екатерина е към този момент трудноподвижна и съвсем не приказва, само че е все по този начин спокойна и смирена, а богатствата ѝ усмивка радва всички нейни близки и миряни, посетили манастира.
За 95-годишния празник майка Екатерина бе зарадвана от своите внуци Галя и Дамян, които въпреки, че живеят на разнообразни места в България не пропущат рождения ѝ ден. Своето почитание и благодарност към монахинята, която години наред е образец за усърдие, невзискателност и добрина, изрази и ръководителят на Общински Съвет – Свищов. Като доктор, доктор Кристиян Кирилов ѝ сервира свежи плодове, с благопожелание за здраве и още по-голямо дългоденствие.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР