Свищов. На Тодоровден Великотърновският митрополит Григорий удостои с присъствието си

...
Свищов. На Тодоровден Великотърновският митрополит Григорий удостои с присъствието си
Коментари Харесай

Велико Търново: Митрополит Григорий отбеляза Тодоровден в свищовското село Вардим

Свищов. На Тодоровден Великотърновският митрополит Григорий удостои с наличието си празника, който обичайно се организира в село Вардим, община Свищов. Това оповестиха от пресцентъра на Община Свищов . Височайшото посещаване провокира неспокойствие у домакините и привнесе необикновен дух на тържеството, състояло се на локалния стадион. Негово преосвещенство дойде в храм „ Св. Архангел Михаил “ във Вардим, придружаван от отец Христо – свещеник на манастира „ Покров Богородичен “ край Свищов. Двамата се помолиха в храма за здравето и благополучието на всички.
Дядо Григорий изрази насладата си да откри постройката в забележително положително положение и поздрави локалната администрация, че поставя грижи за Божия дом. Визитата му продължи към мястото на тържеството, където се бяха събрали голям брой хора, както и конните впрягове, в очакване на обичайното за празника надпреварване.
Двамата свещенослужители отслужиха празничен молебен, а Дядо Григорий описа за историята на празника и житието на св. Тодор. Великотърновският митрополит показа, че на този ден нормално посещава град Елена или село Арбанаси, където също означават Тодоровден, само че за първи път по негово предпочитание е решил да посети Свищовска духовна околия, тъй като съблюдава нейната активност и с наслада открива развиване.
Той сподели какъв брой значимо е да се грижим за вярата и за Божия дом, а напоследък Община Свищов организира акция за подобряването на изискванията в храмовете. През миналите две години са осъществени ремонтни действия на съвсем всички църкви, като в някои от храмовете такива действия предстоят. Кметът на село Вардим Сенка Добрева изрази своята наслада от наличието на височайшия посетител и благодари за оказаната чест. Празникът продължи с конните надбягвания, които публиката очакваше с неспокойствие, а те се оказаха много забавни и оспорвани.
Малко по-рано на същия ден, Тодоровден беше маркиран и в село Драгомирово. В центъра на селото се бяха събрали, както аудитория и посетители, по този начин и участниците в конските кушии.
Кметът Марин Крачунов изрази насладата си от това, че тази година броят на състезателите е по-многоброен и в надбягването са се присъединили хора от прилежащи села.
В тържеството участваха художествени сформира от Драгомирово, а молебен и водосвет отслужи отец Евгени. Той поръси конете, а локалните дами ги закичиха с червени пискюли за здраве и мощ.
Празникът и тук завърши с оспорвано надпреварване. След награждаването на първенците, селският площад се разклати от кръшни български хора.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР