Свищов. На 13 октомври 2018 г. в Стопанска академия беше

...
Свищов. На 13 октомври 2018 г. в Стопанска академия беше
Коментари Харесай

Велико Търново: С научен форум в Стопанската академия в Свищов бяха отбелязани 80 години преподаване по застраховане и социално дело

Свищов. На 13 октомври 2018 година в Стопанска академия беше извършена Национална кръгла маса на тематика „ 80 години академично преподаване по обезпечаване и обществено дело. 70 години компетентност „ Застраховането и общественото дело ”. 80 години обичаи, водачество, провокации ”. Това оповестиха от пресцентъра на Стопанска академия " Д. А. Ценов " . Форумът беше проведен от катедра „ Застраховане и обществено дело ”. Съорганизатори на събитието бяха: Асоциацията на българските застрахователи; Българска асоциация на сдруженията за в допълнение пенсионно осигуряване; Асоциацията на застрахователните брокери в България; Фондация „ Проф. доктор Велеслав Гаврийски ”. Националната кръгла маса беше публично открита в публика „ Академик Иван Стефанов ”.
Началото беше сложено с юбилеен отчет, изнесен взаимно от проф. д. ик. н. Нено Павлов, в качеството на някогашен началник на катедрата-организатор и сегашния началник на катедра „ Застраховане и обществено дело ” доцент доктор Румен Ерусалимов. В отчета „ Непреходността на академичното завещание на Стопанска академия в застраховането ” проф. Павлов направи изчерпателен исторически етюд на развиването на специалността и едноименната катедра „ Застраховане и обществено дело ”. Той означи заслугите и приноса на първия ректор на Стопанска академия, проф. доктор Димитър Бъров, посоченото в наследството на донора Димитър Ценов „ да се учат науките по застрахователно дело ”, да се реализира. Проф. Павлов означи, че през далечната 1938 година, видният български академик учен Иван Стефанов слага началото на академичното преподаване по „ Застраховане ” с лекциите си по образователната дисциплинираност „ Общо обучение за застраховането ”, водени пред студентите от първия випуск на Академията, в трети курс на тяхното образование. Десет години по-късно, през образователната 1948-1949 година, само на свищовската академия, съгласно с построените обичаи, се дава опция да развива компетентност „ Застрахователно дело ”, която в следствие уголемява своя обсег и понастоящем е „ Застраховане и обществено дело ”.
За собствен помощник учен Стефанов избира Велеслав Гаврийски, който в следствие става и пръв началник на катедра „ Застрахователно дело ”, основана на 31 януари 1950 година Проф. доктор Велеслав Гаврийски е немски ученик, отличаващ се с феноменална памет и съвършено притежаване на три непознати езика. Той слага основите на първата в България застрахователна катедра.
В края на своето изявление проф. Павлов напомни и за друга значима персона от първостроителите – проф. доктор Иван Кацаров. Завършил Виенския университет, като първенец на випуска, той слага основите на академичното преподаване на актюерската просвета. Негова е заслугата специалността да разшири своя мироглед и да се трансформира в „ Застраховане и обществено дело ”.
В своята част от юбилейния отчет доцент доктор Румен Ерусалимов акцентира, че с изключение на четиримата колоси, за които приказва проф. Павлов, катедра „ Застраховане и обществено дело ” е дала на Стопанска академия двама ректори и четирима зам.-ректори, след което очерта актуалното положение на специалността и на едноименната катедра. Той показа, че към сегашния миг катедрата се състои от 10 преподаватели – 4 доценти, 4 основни асистенти и 2 асистенти. „ Горд съм да отбележа, че всеки от тях има Общински народен съвет „ лекар ”, съобщи ръководителят на катедрата. В последвалата характерност на компетентност „ Застраховане и обществено дело ”, доцент Ерусалимов посочи, че с изключение на в ОКС „ бакалавър ”, катедрата развива и три магистърски стратегии – „ Застраховане ”, „ Социален мениджмънт ” и „ Здравен мениджмънт ”. Той показа, че в акредитираната докторска стратегия се образоват освен приключилите специалността магистри, само че и експерти от застрахователната и осигурителната процедура. „ Няма застрахователно или пенсионно осигурително сдружение в България или институция като Национален осигурителен институт, Национална агенция за приходите и НЗОК, в които да не работи най-малко един ученик на компетентност „ Застраховане и обществено дело ”, съобщи доцент Ерусалимов. По думите му постоянно управителният екип на тези организации е формиран от ученици на специалността. Говорейки за даването от катедрата на професионално и следдипломно образование за работещи в областта на застраховането и социалнозащитните действия, доцент Ерусалимов напомни, че в последните две години в Стопанска академия се организира неповторимо за страната образование на фрагментите на най-голямото застрахователно сдружение, опериращо на българския пазар. Вече 60 чиновници на ЗАД „ Булстрад Виена Иншурънс Груп “ са минали курс на образование и следва дипломирането на четвъртия випуск на взаимния план „ Булстрад Академия ”. В своето ревю ръководителят на катедрата уточни и образци, в които бизнесът подкрепя образованието на младите застрахователи и осигурители в Свищов посредством осъществяване на майсторски класове, обезпечаване на стипендии и даване на опция за професионални стажове.
След юбилейния отчет на проф. Нено Павлов и доцент Румен Ерусалимов беше дадена думата за приветствия към уредниците, специалността и едноименната катедра „ Застраховане и обществено дело ”.
Приветствие от името на ректора на свищовската академия – доцент доктор Иван Марчевски и академичното управление към уредниците и участниците в националната кръгла маса, сервира доцент доктор Тодор Кръстевич, зам.-ректор „ Научноизследователска и планова активност ”. Той напомни, че първото застрахователно сдружение в България е основано преди 137 години, а 57 години по-късно, в свищовското висше учебно заведение поражда застрахователната доктрина и стартира академичното образование по обезпечаване и обществено дело. „ За Стопанска академия е доста значимо да събира регулярно, както се случва през последните 20 години, елита на застрахователния бизнес и елита на университетския състав, изследващ тази област ”, съобщи доцент Кръстевич. Той акцентира приноса на присъстващите в залата хора, които към този момент не са в преподавателския състав на Стопанска академия, само че са свързали своето обучение и кариера със свищовската застрахователна школа и разпространявайки концепцията й, са основали катедри, фондации, застрахователни сдружения и други структури – проф. Христо Драганов, проф. Нено Павлов, доцент Йото Йотов, проф. Радослав Габровски.
Значимостта на застрахователния отрасъл за обществото, акцентира в приветствието си зам.-министърът на МОН, доктор Петър Николов, формален посетител на събитието. След като честити бележитите годишнини на катедра ЗСД той съобщи, че точно застрахователите поемат ролята да основават доверие.
Приветствия към академията, специалността и катедра „ Застраховане и обществено дело ” сервираха и ръководителите на асоциациите и фондацията – съорганизатори на събитието: Светла Несторова – ръководител на УС на Асоциацията на българските застрахователи; доктор Никола Абаджиев – ръководител на УС на Българска асоциация на сдруженията за в допълнение пенсионно осигуряване; Костадин Пеев – ръководител на УС на Асоциацията на застрахователните брокери в България; проф. д. ик. н. Нено Павлов – ръководител на УС на фондация „ Проф. доктор Велеслав Гаврийски ”.
Доц. Ерусалимов разгласи, че приветствени адреси към катедра ЗСД и участниците в кръглата маса са получени от: Комисия за финансов контрол (подписан от ръководителя на Комисията, Карина Караиванова); кмета на община Свищов; факултет „ Финанси ” (подписан от всички ръководители на катедри в структурата на факултета); ръководители на съвсем всички катедри в Стопанска академия.
След формалното разкриване на националната кръгла маса, работата на форума стартира с пленарна сесия, в програмата на която бяха заложени три отчета на изявени експерти от застрахователната и осигурителната доктрина и процедура. За проблемите и провокациите пред застраховането в България за интервала 2018-2020 година приказва Антоанета Димоларова – юридически консултант на АБЗ. Новите европейски измерения на спомагателното пенсионно обезпечаване в страната показа доктор Николай Славчев – основен методолог на БАДДПО. Своите мемоари за развиването на специалността и катедрата показа дългогодишният началник на катедра ЗСД, проф. д. ик. н. Христо Драганов. Неговият отчет беше отдаден на отлаганата дълги години у нас система „ Бонус-Малус ” при застраховането „ Гражданска отговорност ” на автомобилистите.
Научно-практическият конгрес продължи в два тематични панела – „ Пазарните и извънпазарни провокации пред устойчивото развиване на застраховането в България ” и „ Пазарните и извънпазарни провокации пред устойчивото развиване на осигурителния бранш в България ”. В тях бяха изнесени 24 отчета от представители на академичната общественост от разнообразни български университети, както и на изтъкнати представители на застрахователната и осигурителната процедура.
Националната кръгла маса беше закрита с резюме за постигнатите резултати от извършените полемики на пленарната сесия и двата тематични панела. Доц. Ерусалимов благодари на участници и посетители за забавните отчети и извънредно ползотворните диспути по настоящите проблеми, които стоят пред застраховането и общественото дело в България. Той пожела на всички здраве и безстрашие, и изрази вяра националната кръгла маса да продължи и в бъдеще своята работа на територията на Стопанска академия, където са сложени основите на академичното преподаване по „ Застраховане ” и е учредена първата компетентност и катедра „ Застраховане и обществено дело ”.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР