Свищов. 850 са децата, записани в детските градини в община

Свищов. 850 са децата, записани в детските градини в община ...

С 40 повече са децата, посещаващи детска градина в Свищов през новата учебна година


Свищов. 850 са децата, записани в детските градини в община Свищов през новата учебна 2021/22 година. Броят на децата е с 40 повече спрямо миналата, съобщи за Радио „Фокус“ зам.-кметът на Община Свищов Анелия Димитрова. Тя допълни, че сградите на детските заведения са приведени във вид, отговарящ на изискванията на здравните власти и осигуряват здравословна и безопасна образователна среда. През летните месеци са извършени ремонтни дейности в ДГ „Чиполино“ и ДГ „Калина Малина“ в Свищов, както и в заведенията в селата Козловец, Хаджидимитрово, Морава. Освежаване е направено и в останалите институции.

„Ремонтните дейности включваха подмяна на дограма, полагане на подови настилки, боядисване, ремонт на покриви и отоплителни инсталации и т.н. Закупено е ново обзавеждане и оборудване. С нов, приветлив облик е и сградата на ДГ „Слънчо“ в град Свищов, която напълно промени визията си и се превърна в една модерна, красива и функционална детска градина. По нея остават само довършителни работи свързани с изграждане на оградата“, поясни още зам.-кметът.

Тя припомни и, че през новата учебна година, с решение на Общинския съвет за учебна година – 2021/2022, става задължително предучилищното обучение и за 4-годишните деца на територията на община Свищов. Нововъведението е в съответствие със Закона за предучилищното и училищното образование на Министерството на образованието и науката.

Друго нововъведение също ще улесни родителите и работата на педагозите в детските градини в Свищов. От началото на новата учебна година те разполагат с електронни дневници, които ще заменят досегашните хартиени.
„В условията на пандемия и отчитайки регионалните и местните нива на заболеваемост, работата на седемте основни детски градини в община Свищов и филиалите към тях стартира и е съобразена с разпоредбите на Министерството на здравеопазването, с решенията на Областния и Общинския кризисен щаб. Детските градини са кадрово обезпечени“, каза още Анелия Димитрова.

Луиза ТРАНЧЕВА

Източник: focus-news.net