Свинекомплексите в Русенско и Силистренско търпят загуби заради т.нар. диамантен

...
Свинекомплексите в Русенско и Силистренско търпят загуби заради т.нар. диамантен
Коментари Харесай

Винекомплексите в Русе и Силистра търпят загуби заради диамантения печат

Свинекомплексите в Русенско и Силистренско търпят загуби поради така наречен " диамантен щемпел ", който не им разрешава да продават месо в други страни в Европейския съюз, защото в района е имало африканска чума по свинете, съобщи. Оказва се обаче, че и месопреработвателите от другите елементи на България отхвърлят да купуват месо от тях. Освен това поради затворените заведения също има спад в потреблението на месни артикули.

Заради болестта от африканска чума по свинете огромна част от свинекомплексите в страната получиха от Европейската комисия така наречен " диамантен щемпел ", което не им позволяваше да търгуват с месото си в страните от съюза. Преди дни ограничаването падна за областите Разград, Добрич, Кърджали, Благоевград, София и община Аксаково. Русе и Силистра обаче останаха в забранителната зона, макар че към този момент съвсем 2 години в тези региони няма болест.

" Малко е като Параграф 22 - хем не ни се не разрешава, хем се стресират другите сътрудници от месопреработвателния отрасъл да не взимат с тоя щемпел ", разяснява изпълнителния шеф на свинекомплекса в с. Голямо Враново Вихрен Димитров.

И това накара месопроизводителите да възроптаят. Свинекомплексът в село Голямо Враново към този момент е възстановил потенциала си, откакто унищожиха всичките си свине поради африканската чума. В момента тук се гледат 26 хиляди прасета. Обаче не съумяват да продават продукцията си отвън Русенския район.

" Днеска ни върнаха един черен дроб от Монтана, отхвърлиха ни покупко-продажби в Кърджали и Пловдив, тъкмо поради това нещо. Ето, както виждате, ние се възстановихме, изпълнихме една камара ограничения да отговаряме на всички европейски условия, в цялостен потенциал работим, само че хората са уплашени, месопреработвателите споделят: ние не желаеме да имаме проблеми и като си оправите печата, тогава ще работим с вас ", изясни Димитров.

Според Вихрен Димитров терзанието идва не толкоз, че може да са инфектирани продуктите им, колкото от многото спомагателни условия - още документи, обособени фризери за предпазване. А в случай че бъде отстранен " диамантеният щемпел ", нещата доста ще се опростят.

" Трябваше да желаят рестрикциите да паднат за цялата страна, тъй като повече от една година не е имало случай на Африканска чума по свинете в заден двор и в свинекомплекс. А те желаеха, не знам за какво, единствено за една част, което за мене беше нелогично. Ние сме в изключителна обстановка. Значи тогава, с цел да се избави стопанската система, да се спасят доставките, въпреки всичко това е продоволствието на хората, би трябвало да се употребява тая обстановка и да падне тоя щемпел ", добави Димитров.

Колегите им от Силистра поддържат настояванията на русенските месопроизводители " диамантеният щемпел " да отпадне. Според шефа на най-голямото месопреработвателно дружество в Силистра Борислав Борисов свинекомплексите в Северна България са жертва на нелоялна конкуренция. Две трети от месото, което се продава в страната, е импорт, а в това време нашите търговци отхвърлят да работят с тях. И упорстват българските ветеринарни служби да слагат въпроса още веднъж пред Европейската комисия и час по-скоро да получат право да търгуват свободно.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР