Свикнали сме да мислим за нашите личностни характеристики и качества

...
Свикнали сме да мислим за нашите личностни характеристики и качества
Коментари Харесай

Ден за рискове

Свикнали сме да мислим за нашите личностни характерности и качества като релативно непрекъснати и непроменими. Иначе казано, в понеделник вашият коефициент на просветеност (IQ) е същият, какъвто е и сряда. Ако сте оптимист, който постоянно вижда чашата като на половина цялостна тази година, то ще сте подобен и идната. Множество научни проучвания обаче демонстрират, че нещата не са толкоз елементарни.

Освен че тези черти, които сме склонни да считаме за „ закрепени “, се променят трагично с годините, те могат да залита разнообразни в разнообразни крайности в границите на часове. Проучвания на резултати от стандартизиране проби демонстрират, че човек е функционално доста по-глупав следобяд, в сравнение с заран, както и че т на всеки от нас може да падне внезапно единствено с смяна в мисленето и даже настроението.

Ново проучване, извършено във Англия, обезпечава следващото доказателство, че околната среда оказва доста въздействие върху личността на всеки човек и метода, по който той взима решения. Според това прочуване толерантността, която всеки един от нас демонстрира към поемането на опасности, зависи от в кой ден от седмицата се намираме. С други думи едно деяние, което в понеделник не ни наподобява като изключително рисковано начинание, може да ни се стори ужасяващо опасен ход в четвъртък.

Дните и годините са основани на астрономически събитие. Седмиците обаче са чисто човешка обществена структура, която няма нищо общо с придвижването на земята и слънцето. Макар и да откритие на човешкия разум, седмицата съставлява извънредно остаряла идея. Идеята за седемдневна седмица може да бъде проследена до античните вавилонци (като други култури след тях са правили опити с по-малко или повече дни), което значи, че ние сме били изложени на този житейски темп в интервал от хиляди години.

Всички тези епохи на седемдневни седмици са оставили видим отпечатък върху нашата душeвност, споделя Роб Дженкинс от университета в Йорк. Анализирайки данните от игри на шах за интервал от стотици години, Дженкинс и негови сътрудници са открили, че апетитът на играчите към рисковите ходове последователно спада от понеделник до четвъртък, преди още веднъж да тръне нагоре в петък.

„ Изненадващият извод е, че резултатът от обещано решение зависи от това в кой ден от седмица е взето то “, споделя Дженкинс, който показа откритията си в блога на Британската академия.

Той дава за образец и вота за Брекзит, който се състоя 23 юни 2016 години, четвъртък. „ Основното обръщение на акцията за Брекзит беше „ Да си върнем контрола назад “. Това бе пряк апел за избягване на риска, като социологическите изследвания демонстрират, че поддръжката за излизането на Англия от Европейски Съюз е била най-висока точно в четвъртъците. Нашите разбори демонстрират, че в случай че вотът се бе състоял в петък резултатите можеше да са разнообразни “, твърди той.

Тези резултати могат да привлекат интереса на политиците, само че има и една друга група, която е изключително сензитивна към поемането на опасности – бизнесмените. Започването на  нов бизнес постоянно включва претегляне на рисковете и изгодите. За това е потребно да знаете, че мнението ви за избран риск в понеделник ще бъде друго от това, което ще имате в четвъртък.

Може би най-хубавият метод да се справите с това разминаване във вижданията е като внимавате да не вземате прибързани решения. Дайте си седмица за размисъл и предприемете деяние едвам откакто преминете през целия седмичен набор на приемливост към риска.

Ако сърцето ви споделя да заложите на ново рисковано начинание, то пробвайте да насрочите взимането на решение за понеделник. Когато пред нас има цяла седмица ние сме по-склонни да намерим нужния кураж и да дръпнем спусъка.

..................

Джесика Стилман за

Превод и редакция: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР