Свикнали на тайни договорки, срещи край зайчарници и в Сараи,

...
Свикнали на тайни договорки, срещи край зайчарници и в Сараи,
Коментари Харесай

Преговорите приключиха. А кои ще са министрите?


Свикнали на секрети сделки, срещи край зайчарници и в Сараи, този път българите можеха да гледат и слушат по какъв начин дни наред бъдещите сътрудници в държавното управление намерено дискутират бъдещите си политики. Какво разбрахме дотук?

Кирил Петков (ПП) и Корнелия Нинова (БСП)

Разпределянето на постовете в бъдещото държавно управление ще отнеме доста повече време от петдневните договаряния за съдружно съглашение за ръководство, които се организираха предходната седмица. Предавани онлайн, те започнаха и свършиха с внушения за миролюбие, благосклонност и конструктивизъм сред четири партии - спечелилият на парламентарните избори " Продължаваме промяната " (ПП), " Демократична България " (ДБ), " ИТН " (ИТН) и Българска социалистическа партия.

Решението на президента Румен Радев да свика 47-ия парламент на 3 декември, без значение че ЦИК разгласи окончателните резултати още на 17 ноември, ще обезпечи още най-малко две седмици на договарящите за съдружно държавно управление. Времето може да се удължи още според от датата на връчване на мандата на Политическа партия, след която стартира да тече едноседмичният период, в който Кирил Петков и Асен Василев би трябвало да показват структурата и състава на бъдещия Министерски съвет.

Опитът на президента да завоюва допустимо повече време за договарянията за систематизиране на постовете в изпълнителната власт удостоверява, че това е най-трудната част. По-трудна от договарянията пред камерите и търсенето на взаимоприемливи формулировки и публицистични корекции - дразнещото в тях просто бе отсрочено за " дообсъждане " на лидерските срещи. Така че в финален тип съдружното съглашение ще е по-различно от актуалната чернова - и нека включва и периоди. Кой ще го извършва - това ще стане ясно в най-хубавия случай след две седмици.

Редакцията предлага
Това беше добър ход

Идеята партиите да изговорят обществено предложенията си беше добър информационен ход на " Продължаваме промяната ". Съпредседателите Кирил Петков и Асен Василев - възможен министър-председател и възможен вицепремиер и министър на финансите, ръководят развой по неприкритост и бистрота и всички се възхищават на тяхното успокоение, позитивизъм и податливост за бързо намиране на компромисно решение. Свикнали на секрети сделки, срещи край зайчарници, кучкарници, барбекюта и в Сараи, този път българските жители слушаха по какъв начин в продължение на часове бъдещите сътрудници намерено дискутират бъдещите си политики. А това несъмнено е точка за Политическа партия - макар че в признатите решения отсъстват значими промени. В тях обаче има забележителен брой разбори, оценки и доуточнявания.

Северна Македония, Европейски Съюз, НАТО

Разногласия за Северна Македония нямаше - позицията остава същата, т.е. твърда, ще се надгражда градивно, другояче България поддържа европейската интеграция на съседите. Без мнения беше посрещната рекомендацията на Даниел Лорер, спряган за външен министър от Политическа партия: " Дипломатически е значимо да обърнем внимание на две значими събития в Европейски Съюз. Дълбоки връзки с новото държавно управление в Германия - с тези, които сменят екипа на Ангела Меркел, същото важи и за Франция, когато след изборите през април… " (бел. ред. съгласно изявления във френски медии, Еманюел Макрон може да загуби президентските избори)

Всъщност, част от утвърдените на дебатите хрумвания са известни отпреди. От едно друго съдружно съглашение от 2014 година - сред ГЕРБ, Реформаторския блок, АБВ и Патриотичния фронт. В него беше записана " засилена интеграция в Европейски Съюз и НАТО ", а в настоящето е " затвърждаване на геополитическата принадлежност към Европейски Съюз и НАТО ", само че и недопускане на диференцирана интеграция. В това беше планувано да се вкара " механизъм за обезпечаване на гласност, бистрота и публичен надзор върху работата на Главния прокурор ", в това - че ще има промяна на прокуратурата.

Какви взаимни отстъпки бяха направени?

По време на договарянията конфликтни линии се обрисуваха сред Българска социалистическа партия и " Демократична България " по тематики като " Eнергетика " и " Международни връзки ". От Демократична България настояха да се спрат разноските за плана АЕЦ " Белене ", които не престават, само че от Българска социалистическа партия възразиха. Двете политически сили дълго спориха да участва или не формулировката, че възобновяване на разговора с Русия минава първо през съблюдаване правилата на интернационалното право. А Българска социалистическа партия предложи България да спомага за отпадане на европейските наказания за Русия, наложени поради анексията на Крим. От Демократична България още веднъж настояха Руската федерация да върне на България архивите, изнесени от Червената войска. А поради съпротивата на Българска социалистическа партия не бе записано и предлагането, подкрепено от другите три политически сили, за ново административно разделяне на България поради мощно намалялото население (6 милиона, съгласно мнения на участници).

Противоречия имаше и сред Демократична България и Има Такъв Народ по въпроса за таван на дотациите за зърнопроизводителите. 2% от земеделските производители получават 80% от дотациите, стана ясно на полемиката. От партията на Слави Трифонов настояха за разбор, а от Българска социалистическа партия също не поддържаха концепцията.

Какво липсваше?

Имайки поради обстоятелството, че през октомври служебното държавно управление изпрати в Европейската комисия Националния проект за възобновяване и развиване, " редактиран " и от Петков и Василев като участници в първия длъжностен кабинет, би следвало да има синергия сред предложенията, съдържащи се в проекта, и тези, дискутирани на договарянията. Например тъкмо служебният кабинет извади от Плана огромния план за възобновяване на напоителните системи, заложен от държавното управление на ГЕРБ, с аргумента, че не е добре аргументиран и мъчно защитим пред Брюксел. Проектът за близо 848 милиона лв. включваше възобновяване и рационализация на 104 напоителни канала, 10 напоителни полета, 5 деривации, 28 помпени станции, 4 напорни тръбопровода, два изравнителя, 8 водохващания и четири язовира. На договарянията за земеделие обаче Българска социалистическа партия желаеха да има рехабилитация на напоителните системи, от Политическа партия ги поддържаха с концепция за магистрални тръбопроводи за поливни системи. И по този начин Планът, от който България чака 6.6 милиарда евро, още веднъж ще се трансформира.

При дебатите по тематиката " Финанси " присъединението към еврозоната бе доказано, включена бе информационна акция за единната европейска валута, само че не и какво да се прави с запаса, който ще бъде освободен. Според разпоредбите на паричния съвет, който ще работи до приемането на еврото в България, Българска народна банка поддържа най-малко 100% покритие на паричната база (вкл. и фискалния запас при ръководство " Емисионно ", което играе ролята на валутен борд). Това значи, че ще бъдат освободени най-малко над 10 милиарда евро, ако декларираната цел България да одобри еврото от 1 януари 2024 година бъде осъществена. Заявката на четирите политически сили е, че работят за цялостен мандат, което значи до края на 2025 година - тъй че тази тематика следва да влезе за разискване.

Но на дневен ред в този момент са номинациите за министри.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР