Свидетели сме на широко настъпление на Омикрон и той измества

...
Свидетели сме на широко настъпление на Омикрон и той измества
Коментари Харесай

Христо Найденски: Нужна е нова генерация ваксини, за да се щади имунната система

" Свидетели сме на необятно нахлуване на Омикрон и той измества Делта разновидността, нарастват случаите на наново болни от коронавирусната зараза и затова тези хора би трябвало да се реимунизират " сподели пред БНР проф. Христо Найденски от Департамента по инфекциозна микробиология на Българска академия на науките.

" Тези, които нямат бустерна доза, е добре да се реимунизират . Това, че признаците на Омикрон в този момент са засягане на горните дихателни пътища, хрема, кашлица, болки в гърлото, това го приближава до грипните положения, само че при коронавирусната зараза имаме и мощна изнемощялост. Така че сега се следи припокриване със симптоматиката на грипните положения ", уточни още проф. Найденски.

По думите му е стеснителен фактът на висока заболеваемост от здравна и от икономическа позиция :
" Положителното в това е, че хората ще се ваксинират наново и ще се сътвори спомагателен щит против Омикрон и той ще понижи своето значение. Но не можем да кажем ще има ли идващ вид, къде ще се появи и по каква линия ще мутира, само че нещата към Омикрон са към този момент много изяснени ", счита проф. Найденски.

Той посочи, че резервоари на ковид са на всички места в органичния свят - животни, птици и хора.

Според учения  слагането на дози след трета бустерна е притеснително.


Отговор на тези въпроси би трябвало да даде науката и да се вземат бързи ограничения да се обновят сегашните ваксини или да се сътвори нова генерация ваксини , с цел да се щади имунната система на организма. Иначе в един миг той ще стартира да реагира несъответстващо на тези ваксини, предизвести проф. Найденски.

По думите му до края на годината пандемията ще отшуми.

Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР