Свидетели сме на сеизмична промяна в перспективите пред еврото. Мениджърите

...
Свидетели сме на сеизмична промяна в перспективите пред еврото. Мениджърите
Коментари Харесай

Ренесансът на еврото

Свидетели сме на сеизмична смяна в вероятностите пред еврото. Мениджърите на пари в никакъв случай не са били по-оптимистично настроени по отношение на бъдещето на единната европейска валута, откакто тя означи най-хубавият си месец от близо десетилетие.

Всички това се дължи най-много на историческото съглашение за фонда за възобновяване на европейската стопанска система, реализирано по време на срещата на водачите на 27-те страни членки на Европейски Съюз в Брюксел предишния месец. Договореният избавителен фонд в размер на 750 милиарда евро успокои пазарите и разсея опасенията по отношение на структурните опасности в блока и напъните, които той поставя в битката с ковид. Перспективите пред възобновяване на стопанската система на Европейски Съюз сега наподобяват доста по-добри от тези пред Съединени американски щати. Това са единствено част от факторите, които сложиха еврото по пътя към дълготрайна смяна, написа Блумбърг.

„ Тук не става въпрос за напредък през тази година или през идната, нито пък за прогнози за цикъла. Тук става въпрос за структурна смяна “, споделя Николас Верон от the Peterson Institute for International Economics.

„ Споразумението за бюджета трансформира доста метода, по който финансовите пазари гледат на Еврозоната. То съставлява голяма поддръжка за укрепването на Европейски Съюз и на еврото. “, прибавя той.

Еуфорията по отношение на смяната в представянето на еврото е толкоз огромна че акциите, които нормално поевтиняват, когато свързаната с тях валута ускорява позициите си, в действителност нараства, защото вложителите пробват да се възползват от разликите в растежа сред Европа и Съединени американски щати.

Голямата смяна

В основата на трансформацията на еврото е фондът за възобновяване на стопанската система от 750 милиарда евро. Сделката, утвърдена след близо 5 дни на договаряния в Брюксел, се трансформира в триумф, който от години отбягва на европейските водачи. Според за първи път в историята на Общността страните ще вземат общ заем от финансовите пазари. След като през март потегли нагоре, разликата в доходността по 10-годишните италиански и немски бумаги, която се смята за индикатор за рисковете в Европа, този месец се намали до рекордно ниски равнища от февруари насам, подкрпена от договорката за фонда и от стратегиите за количествено облекчение на Европейската централна банка.

„ Това е впечатляващо развиване за еврото “, разяснява Тони Смол от Morgan Stanley. „ Голяма част от терзанията по отношение на евентуалното раздробяване на Еврозоната към този момент ще се преглеждат като неоснователни “, прибавя той.

Скокът на еврото с 4,8% през юли изпрати валутата в мечи тренд, които отключи опцията за нови ралита. Макар че валутата резервира устойчиво показване през август, задържайки се над прага от 1,17 $ за евро, съгласно CFTC дълготрайните позиции на еврото доближиха най-високото си равнище.

Всичко е релативно

Основните индикатори на еврото наподобяват изключително мощни по отношение на тези на $, при които се следи най-високият растеж на късите позиции против главните валути от 2012 година насам, сочат калкулации на Блумбърг на база данни от CFTC.

Измерителят на зелените пари регистрира най-лошият си месец юли от 2010 година насам, завършвайки месеца на най-ниското равнище от близо две години. Този резултат се дължи на възходящият брой на случаите на инфектирани с ковид в Съединени американски щати (над 5 млн. души), политическата невъзможност във Вашингтон във връзка с идващия пакет от тласъци за стопанската система и идните през ноември президентски избори. Всички тези опасности оказват помощ за повишаването на еврото по отношение на $.

В Еврозоната даже се следят сигнали, че страните членки са съумели да пречупят връзката сред отварянето на стопанската система и растежа на новите случаи на инфектирани с COVID-19. Въпреки че европейските карантинни ограничения бяха по-мащабни и първичните загуби бяха по-големи, прогнози, събрани от Блумбърг, сочат за растеж на Брутният вътрешен продукт на Еврозоната от 5,5% през 2021 година, което е с 1,5% повече от упования напредък за Съединени американски щати.

По данни на Международния валутен фонд Еврозоната е имала по-голям годишен напредък от Съединени американски щати единствено 8 пъти от 1992 година насам.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР