Свидетели сме на поредната Covid вълна. Процентът на положителните проби се

...
Свидетели сме на поредната Covid вълна. Процентът на положителните проби се
Коментари Харесай

Колкото по-малко имунизирани срещу Ковид, толкова повече тежко болни и починали

„ Свидетели сме на поредната Covid вълна. Процентът на позитивните проби се движи в тесни граници сред 8 и 9,5%, което не е малко, тъй като продължава да се усилва броят на признатите за лекуване, а това слага здравната система на напън “. Това сподели пред БНР основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

По думите му, ако през идващите две седмици стартира лек спад, това би било добър вид.

„ Не би трябвало да гледаме на този развой като на някакво чисто естествено събитие, в което сме просто наблюдаващи, тъй като другите данни, които имаме от другите страни демонстрират, че общества, които реагират единно и извършват напътствията на специалистите, минават доста леко през тази четвърта вълна “.

В предаването „ Неделя 150 “ доцент Кунчев добави:

„ Колкото по-малко ваксинирани имаме, толкоз по-интензивна е вълната, толкоз повече хора с в болница, надлежно процентът на умрелите е по-голям “.

Според него у нас антиваксърството е толкоз интензивно поради обществени явления – „ да имаш страната за зложелател, да не вярваш на никого, а да вярваш на това, което прочиташ в безусловно неразбираеми източници… При 6 милиарда направени ваксини досега да твърдиш, че има неясноти, е безумно “.

Доц. Ангел Кунчев разясни, че другата седмица ще бъде поправено ограничаването за публиката на спортни събития.

По мотив третата доза той сподели, че общото мнение на експертите е, че в всеобщия случай при човек, който е реагирал обикновено на антигенното раздразнение, трета доза не е нужна.

„ Само че в медицината 2 и 2 не постоянно е 4. Всеки реагира на база на личния организъм. При хора, които по някакви аргументи имат по-ниско равнище на антителата, което допуска проучване на антитела и на клетъчен имунитет, може да се предложи трета доза. Подробностите са значими – каква ваксина да бъде направена, в какъв период, какви проучвания би трябвало да създадат хората. Искаше ми се да има единно европейско решение, само че няма смисъл да чакаме, ползата е огромен. Това ще се случва най-малко 6 месеца след приключения цикъл на имунизиране... Засега всеобща реимунизация не е нужна “.

Здравният контрольор уточни, че хора, които са построили имунитет по време на боледуване, за което не са разбрали, е обикновено да имат документ. Срокът на имунизационните паспорти съгласно него ще бъде автоматизирано продължен.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР