Световното потребление на петрол ще се възстанови до нивата отпреди

Световното потребление на петрол ще се възстанови до нивата отпреди ...

МАЕ прогнозира пълно възстановяване на търсенето на петрол през 2022 г.


Световното потребление на петрол ще се възстанови до нивата отпреди кризата до края на 2022 г., за първи път надхвърляйки границата от 100 милиона барела на ден (b/d). Това се посочва в юнския доклад на Международната енергийна агенция (МАЕ), получен от . При този сценарий износителите на петрол от споразумението ОПЕК+ ще трябва да отслабят производствените ограничения, за да отговорят на търсенето, отбелязва агенцията. 

Според експерти на МАЕ, глобалното търсене на петрол ще се увеличи с 5,4 милиона барела на ден през 2021 г. и с още 3,1 милиона барела на ден през 2022 година. "Потреблението на петрол ще продължи да се възстановява и, ако не настъпят промени, до края на 2022 г. ще достигне 100,6 милиона b/d. По този начин светът ще се върне към предкризисното ниво на търсене до началото на четвъртото тримесечие", се казва в доклада. 

Международната енергийна агенция подчертава, че петролните запаси на развитите страни за първи път от началото на кризата през пролетта на миналата година са спаднали под 5-годишната средна стойност. От юли 2020 г., когато световните петролни запаси достигнаха рекордното си ниво от 3,22 милиарда барела, те намаляха със среден темп от 1,1 милиона барела на ден.

Ръст на производството на нефт 

Според доклада на МАЕ, активното възстановяване на търсенето на петрол ще подтикне страните производителки на петрол да увеличат предлагането, през 2022 г. доставките на страни извън ОПЕК+ ще нараснат с 1,6 милиона b/d спрямо 0,7 милиона b/d през 2021 година.

"Удовлетворяването на нарастващото потребление на петрол едва ли ще бъде проблем", смята МАЕ. Дори след възстановяването на производството с 2 милиона b/d през май-юли, страните от обединението ОПЕК+ все още разполагат с 6,9 милиона b/d неизползван ефективен капацитет. Ако санкциите срещу Иран бъдат отменени, той ще върне 1,4 милиона барела дневно на пазара за кратко време.

Лидерът в възстановяването на предлагането през 2022 г. ще бъде САЩ, на който се падат над 0,9 милиона барела дневно ръст на предлагането. Канада, Бразилия и Норвегия също ще увеличат доставките на петрол.

Ако петролните санкции бъдат отменени, Иран ще може да увеличи производството на петрол през третото тримесечие. До края на тази година производството му може да се увеличи със 750 хиляди b/d до 3,15 милиона b/d.

Изпълнение на виенската сделка 

Страните от ОПЕК+, участващи в споразумението за намаляване на добива на петрол през май 2021 г., увеличиха производството си с 320 хиляди барела на ден до 40,39 милиона b/d, главно поради Саудитска Арабия, която в рамките на споразуменията ОПЕК+ връща доброволно намалени през февруари 1 милион барела. 

Така Саудитска Арабия през май увеличи производството на петрол с 340 хил. барела на ден до 8,48 милиона барела на ден. Но кралството все още преизпълнява целта си за намаляване на производството на петрол с близо 50%.

10 държави от ОПЕК през май изпълниха споразумението със 124% от плана, а страните извън ОПЕК - с 94%.

През юни производството на страните от ОПЕК+, според споразумението, ще нарасне с 0,7 милиона барела на ден, а през юли - с още 0,84 милиона барела на ден. Така през юли общото намаление на производството на петрол в алианса ще възлезе на 5,8 милиона барела на ден срещу 9,7 милиона барела на ден през май миналата година.

Освен това, според МАЕ, най-големите производители на петрол в ОПЕК+ като Саудитска Арабия, ОАЕ и Русия - вече инвестират в разширяване или поддържане на производствения капацитет. Така само в страните от ОПЕК тази цифра през 2022 г. ще нарасне с 0,2 милиона b/d до 34,3 милиона b/d. Като цяло безплатният ефективен капацитет на страните от ОПЕК+ ще се увеличи до 50,55 милиона b/d през 2022 г. срещу 50,37 милиона b/d. 

Източник: manager.bg