Световното първенство по футбол за жени е най-важният международен турнир

...
Световното първенство по футбол за жени е най-важният международен турнир
Коментари Харесай

Световното първенство по футбол за жени 2023

Световното състезание по футбол за дами е най-важният интернационален шампионат в женския футбол. А в  може да извършите залози за всеки един стадий от надпреварата. Играта е също толкоз вълнуваща, колкото и при мъжкия футбол. Тръпката от успеха е повече от мощна. Женският футбол е също толкоз зрелищен и трогателен, както мъжкият.

Но ето всичко, което би трябвало да знаете за Световното състезание по футбол за дами на ФИФА:

В него взе участие женски национални тимове на страните членки на интернационалната федерация по футбол ФИФА. И този шампионат, както при мъжете, се организира на четири години от 1991 година насам. Началото му е обещано 61 години откакто стартира провеждането на Световното състезание за мъже.

По време на първите два шампионата – през 1991 година и 1995 година вземат участие 12 тима. На идващите две надпревари тимовете са 16. През 2015 и 2019 година в шампионата се включват 24 тима, а от 2023 година броят им се усилва на 32. Следващата година домакини на надпреварата ще са Австралия и Нова Зеландия. Никога до момента тези страни не са били домакини на събития на ФИФА. Те бяха определени с гласоподаване от Съвета на ФИФА през 2020 година

Първият притежател на купата е женският народен тим по футбол на Съединени американски щати. И към актуалният миг американките също са носители на купата. Сред огромните спечелили са Германия, Япония и Норвегия. Шест страни са били домакини на шампионата – Съединени американски щати и Китай по два пъти, Канада, Франция, Германия и Швеция.

Квалификациите за шампионата се организират в границите на шестте континентални зони на ФИФА и се провеждат от съответните конфедерации. Има два стадия на надпреварата – груповата фаза и етапа на елиминациите. В последната фаза се играе до победа – в случай че в постоянното време не бъде излъчен победител, се играят дузпи.

Настоящият трофей е планиран през 1998 година за шампионата през идната година. Представлява спирална лента, ограждаща футболна топка в горната част. В основата са гравирани имената на всички предходни спечелили. Трофеят е висок 47 см и тежки близо 5 кг. Той е направен от сребро, само че е облицован с бяло и жълто злато. Приблизителната му стойност е 30 000 $, до момента в който купата от мъжкия шампионат коства към 150 000 $.

Световното състезание през 2023 година ще бъде първото, домакинствано от две страни и едвам вторият шампионат на ФИФА от Световното състезание по футбол през 2002 година Това ще е първото Световно състезание за дами, което се организира в Южното полукълбо. През юли 2019 година президентът на ФИФА Джани Инфантино предложи да бъде повишен броят на тимовете, които би трябвало могат да се състезават – от 24 на 32 тима. Предложението беше взето, откакто Световното състезание за дами през 2019 година счупи всички върхове по посещаемост, след Световното за мъже. Форумът ще се организира в интервала 20 юли и 20 август 2023 година

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР