Световното първенство по футбол в САЩ, Мексико и Канада през

...
Световното първенство по футбол в САЩ, Мексико и Канада през
Коментари Харесай

Официално: Мондиал 2026 с 48 отбора и 104 мача

Световното състезание по футбол в Съединени американски щати, Мексико и Канада през 2026 година ще продължи цели 40 дни и ще предложи на почитателите 104 мача, оповестиха публично от ФИФА.

Мондиал 2026 ще бъде първият с 48 тима - 16 повече от досегашните 32, а новият формат на шампионата ще предложи рекорден брой срещи.

Първоначалната концепция на ФИФА бе отборите да бъдат разграничени в 16 групи по 3, което да редуцира груповата фаза за сметка на елиминациите, само че в последна сметка международната футболна централа се отхвърли и групите ще бъдат в досегашния си тип с 4 състава.

Това значи, че единствено в групите ще се играят 72 мача, което е повече от всички дуели на последното Световно състезание в Катар (64).

От 12-те потока с по 4 тима, първите два и осемте най-хубави приключили на трето място отиват във етапа на директните елиминации.

Мачовете там ще стартират от 1/32-финали и ще се състоят от общо 32 мача за големия общ общ брой от 104 дуела на Мондиал 2026. По този метод финалистите ще изиграят по общо 8 мача на шампионата, вместо досегашните седем.

Ръководствата не шестте континентални конфедерации са се срещнали с президента на ФИФА Джани Инфантино в понеделник и никой от тях не е възразил на неговото предложение за формата на Мондиала.

Очаква се обаче удължаването на продължителността на шампионата да разгневи клубовете и играчите, които към този момент са подложени на голямо натоварване поради натоварения календар. Предложението на Инфантино обаче беше гласувано от Изпълкома на ФИФА и публично утвърдено.

Мондиал 2026 ще се организира в 16 града в Съединени американски щати, Мексико и Канада: Атланта, Бостън, Далас, Хюстън, Канзас Сити, Лос Анджелис, Маями, Ню Йорк/Ню Джърси, Филаделфия, Сан Франциско, Сиатъл, Гуадалахара, Мексико Сити, Монтерей, Торонто и Ванкувър.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР