Световното първенство по футбол в Русия е огромен пропаганден успех

...
Световното първенство по футбол в Русия е огромен пропаганден успех
Коментари Харесай

Сборная на Путин вече победи

Световното състезание по футбол в Русия е голям агитационен триумф за Кремъл. И няма съвсем никакво значение по какъв начин ще се показа по-нататък тимът на Русия, тъй като " Сборная " на Путин към този момент победи, написа Константин Егерт в разбор за Deutsche Welle.
" Безкрайно обичам Русия! Путин, подари ми съветско поданство! “. Бразилският ентусиаст Томер Савоя стана основен воин по съветските малките екрани. Първоначално той се популяризира в YouTube с постинга си „ Русия е страхотна! “ В интерес на истината прилагателното беше малко по-различно, само че това няма значение. После бразилският почитател се обърна към съветския президент с молба за съветски паспорт.
Първата мисъл, която ми мина през главата, беше дали не е било платено на този бразилец. Не бързайте да ме обвинявате в цинизъм. По-добре си спомнете за подправения „ испански авиодиспечер “, който с пари на Кремъл в продължение на три години убеждаваше целия свят, че украинците са свалили малайзийския боинг. Така че Томер може би е същински поддръжник на всичко съветско, само че може и да не е. Втората ми мисъл е още по-тъжна. Световното състезание по футбол се организира в моята родна страна. Но аз не мога да не помни, че тази страна води две войни - в Сирия и в Украйна.

В тази страна има политически пандизчии, включително и хора, оповестили гладна стачка. В тази страна политическите убийства не се разкриват. Англия упреква моята татковина, че употребява химически оръжия на нейна територия. На „ елита “ на моята страна са наложени наказания. И най-после, доста от жителите на моята родна страна драговолно и с възторг имат вяра в пропагандни неистини. От всичко това душата ми страда. Защото още веднъж, както и по руско време, националният тим е освен тимът на Русия, а и тимът на Кремъл. Депутати в съветската Държавна дума, дежурните „ политолози “ и публицистите на държавна хранилка изпадат в див възторг след всеки маркиран гол. Из държавните малките екрани непрекъснато се изпада в радостна нервност - не толкоз от спортните победи на съветските футболисти, а по-скоро от това, че „ духът на Крим “ водел страната от победа към победа. И от това по какъв начин на Запада не му се удало „ да ни провали празника “.


Чуждестранните почитатели ще се завърнат вкъщи и ще описват в Сао Пауло, Манчестър, Билбао и Рабат по какъв начин всички руснаци обичат Путин, по какъв начин лъжат западните медии, че имало проблеми с демокрацията, по какъв начин безусловно трябвало да се дружи с тази „ превъзходна “ Русия и нейния водач. Както персонално ми изясни моята нова другарка Хелън: „ Украйна постоянно си е била част от Русия. Така че дано да я вземат цялата! На нас какво ни пука? Да не би нашите политици да са по-добри от Путин? Всички те желаят единствено едно - да останат на власт! “.
Западните политици също реагираха на променената обстановка. Правителството в Стокхолм, което по-рано беше споделило, че ще бойкотира Световното състезание, след влизането на шведския тим в четвъртфиналите разгласи, че е готово да дохвъри в съвсем цялостен състав, с цел да поддържа шведския тим. Шведският кабинет посочи, че протестът се отнасял единствено до тържественото разкриване на шампионата. Предполагам, че този образец ще бъде последван и от други държавни управления. И напряко си представям какъв триумфиращ смях се е разнесъл зад стените на Кремъл след декларацията на шведите.
Тезата, че идването на стотици хиляди ентусиасти ще отвори очите на руснаците за окръжаващия ги свят по никакъв начин не ми звучи безапелационно. Изолацията и комплексът на руснаците, че са жертви, не могат да се преодолеят за един месец. Освен това представителите от държавните малките екрани към този момент интензивно изясняват на многомилионната публика, че единствено след няколко седмици лицемерните западняци още веднъж ще стартират да унижават Русия.

Промяната на съветските възгледи за света въобще не влиза в проектите на президентската администрация. Всъщност тя може да бъде удовлетворена, тъй като Световното състезание по футбол в Русия е голям агитационен триумф за Кремъл, а непопулярната пенсионна промяна остана някак на назад във времето и последователно ще бъде забравена по време на започващия сезон на отпуските.

Сигурно ще кажете: а Олимпийските игри в Пекин през 2008 и Световното състезание в Катар през 2022 година? Да, и там спортът е бил и ще бъде опрощение за недемократичните режими. Но първо: Нито Пекин, нито Доха водят войни, най-малко към този момент. И второ: По силата на редица исторически аргументи нито Китай, нито Катар биха могли да станат демокрации в скоро време. А Русия имаше този късмет, само че не съумя, или не изиска да го употребява. Да, народът не е отговорен за това. И футболистите също. Изобщо в Русия никой в никакъв случай не е отговорен за нищо.

Както е известно, всичките проблеми се основават от външните врагове, а не от личната небрежност и изтощение. А може би в действителност би трябвало да се радваме? Та нали футболното празненство ще завърши на 15 юли и тогава всичко ще си пристигна по местата. Любезните през днешния ден служители на реда ще се захванат с нормалното си „ занятие " да репресират мирни стачкуващи. И това няма да удиви или разсърди никого. Независимо по какъв начин ще се показа тимът на Русия, „ Сборная “ на Путин към този момент победи.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР