Световното население ще достигне 9,8 милиарда души през 2050-а. В

...
Световното население ще достигне 9,8 милиарда души през 2050-а. В
Коментари Харесай

Индия ще е най-населената страна през 2024-а, Нигерия бързо се изкачва до №3

Световното население ще доближи 9,8 милиарда души през 2050-а. В момента то е 7,6 милиарда, а до 2030 година се чака да нарасне до 8,6 милиарда, сочи демографската прогноза, която Организация на обединените нации разгласява през вчерашния ден.

До края на века - през 2100 година, се чака популацията на Земята да е 11,2 милиарда души. Това значи, че всяка година популацията пораства с 83 милиона души. 

Организация на обединените нации предвижда, че напълно скоро Индия (в момента с 1,3 милиарда души) ще изпревари Китай (сега 1,4 млрд.) по величина на популацията. В двете страни живеят общо 37% от жителите на планетата. Прогнозата е, че след към седем години (около 2024-а) жителите на Индия ще станат повече от китайците.

Най-висок е растежът в Нигерия. Това е идната страна колос във връзка с популацията. В момента тя е на седмо място по брой поданици, само че малко преди 2050 година популацията й ще надвиши това на Съединени американски щати и ще я подреди на трето място, предвижда анализът на международната организация.

Ръстът на популацията е концентриран в дребен брой страни. Очаква се, че сред 2017-а и 2050-а той да се концентрира в девет страни: Индия, Нигерия, Конго, Пакистан, Етиопия, Танзания, Съединени американски щати, Уганда и Индонезия в този ред.

Запазва се наклонността най-висока да е раждаемостта в нискоразвитите страни, където на една жена се падат приблизително 4,3 раждания (статистиката е за 2010-2015). В резултат на това популацията на тези страни нараства с към 2,4% годишно. Прогнозата е, че този ритъм ще понижава в идващите десетилетия, само че все пак тъкмо те ще допринесат за големия растеж на международното население в обозримото бъдеще.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР