Световното футболно първенство започва на 14 юни в Москва, а

...
Световното футболно първенство започва на 14 юни в Москва, а
Коментари Харесай

Колко инвестира БНТ в световното първенство по футбол...

Световното футболно състезание стартира на 14 юни в Москва, а финалът му ще е на 15 юли

Още по тематиката
Кои браншове ще завоюват най-вече от международното състезание по футбол в Русия

Производителите на бира, спортно облекло и хазартният бизнес са измежду най-печелившите
11 юни 2018
Мондиал 2018: " Битката на петрола " онлайн

Световното състезание стартира с мач сред двата най-големи производители на нефт в света
14 юни 2017
Миграцията на спортните права

Телекомите се включват в наддаването за спортни права
28 апр 2017 Българската национална телевизия (БНТ) е формален сътрудник на FIFA за лъчение на международното състезание по футбол в Русия, което се открива през днешния ден ( 14 юни). Обществената телевизия ще излъчи всички 64 срещи от мондиала, както и специфични коментарни и обзорни излъчвания.

Това дава положителни шансове на Българска национална телевизия да притегли мощни рекламодатели с неповторимо като наличие събитие. Очаква се то да е и най-доходоносно за публичната телевизия, която печели с изключение на от привлечените рекламни вложения също и от опцията да сублицензира (да преотстъпва права за лъчение на мачовете на други медии). Спортния уебсайт Sportal.bg да вземем за пример e придобил ексклузивитет за България във връзка с лайфстрийминга след договаряне с малкия екран.

Инвестицията преди облагата

Преди облагата стои инвестицията. И тя е в права за лъчение. Въпреки че държавната телевизия в никакъв случай не афишира цената, която е платила за правото да излъчи мачовете, с аргумента, че е комерсиална загадка, тя не остава дълго скрита. Два самостоятелни източника на " Капитал " разясниха, че инвестицията е малко над 3 млн. евро. Същата сума Българска национална телевизия влага и 2014 година, когато шампионата беше в Бразилия. Каква е повода тя да не се промени? От името на европейските публични малките екрани за правата за лъчение на международното състезание с FIFA договаря Европейският радио-телевизионен съюз (European Broadcasting Union - ЕBU). При предходно договаряне организацията съумя да реализира твърди такси за страните за няколко шампионати напред. Като член на EBU Българска национална телевизия се употребява с правата на останалите публични малките екрани, членуващи в съюза. Всяка от страните обаче заплаща друга такса, тъй като тя се дефинира от размера на аудиторията на съответния канал.

Според медиа шефа в Argent Борислав Георгиев непроменяемо делът на Българска национална телевизия се покачва доста по време на европейски и международни шампионати. " Би било рисковано решение на някоя конкурентна телевизионна група да влага в допълнение в наличие през този интервал ", посочи той. По думите му часовете на непосредствено лъчение припокриват огромна част от праймтайма, което в композиция с по-ниската гледаемост през летните месеци е тематика за размисъл измежду останалите телевизионни групи.

Въпреки това от рекламните и медиа организациите разясняват, че на този стадий не може да се даде оценка какъв брой и в какъв размер рекламодателите ще участват в онлайн платформата на Българска национална телевизия. " Компаниите, с които ние работим и които ще популяризират в Българска национална телевизия по време на шампионата, избраха главно наличието в телевизионния ефир ", разяснява оперативния шеф в организация Argent Симона Тенчева.

Рекламна политика

Преди повече от половин година Българска национална телевизия изготви специфични пакети, които дават опция при ранно пазаруване да се употребяват атрактивни условия. Пакетите включват лъчение на рекламни спотове, спонсорски заставки и заставки към авторекламни анонси, интернет реклама, както и бонусни предавания в разнообразни съпътстващи международното състезание стратегии.

За времето на международното състезание Българска национална телевизия е създала четири премиум пакета, като цената им зависи от броя рекламни клипове, спонсорски заставки, промоанонсите и импресиите за онлайн рекламата. В взаимозависимост от това по кое време сте платили за рекламния пакет - през януари или в края на май, броени дни преди международното състезание, рекламодателите могат да употребяват отстъпка. Предлагат се и четири общоприети рекламни пакета.

За да успее да продаде рекламното време при оптимално уравновесено систематизиране сред мачове и студиа, както и сред групова и елиминационна фаза, Българска национална телевизия залага на пакетна продажба и наложително предплатено предплащане. Самите пакети са разнообразни като размер и с друга тежест на типовете рекламни форми.

Според представителите на медиа организациите, с които " Капитал " беседва, към шампионата несъмнено има интерес от страна на рекламодателите, които целят мъжката публика, както и тези, които имат връзка с футбола, или имат мощна лятна сезонност на продажбите. Неслучайно секторите с максимален интерес към международното са бира, телеком, ритейл, коли, спортни залози, финанси прецизират от организациите.

Управляващият шеф на организация MediaS Com Александър Гагов изясни, че рекламното време в международното състезание се предлага от Българска национална телевизия по един общоприет и одобрен в годините метод – пакети, предопределени за фирмите, които желаят да се обвържат по-сериозно с това събитие и продажба на единични спотове за тези, които желаят по-ограничено наличие или не могат да си разрешат пакетите. " Включените в пакетите отстъпки са тласък за по-голяма инвестиция, както и отстъпките за ранно предплащане ", счита Гагов.

По мнението на медиа шефа в Argent Борислав Георгиев това разрешава на рекламодатели с разнообразни по величина бюджети да намерят подобаващ пакет, който е съгласуван със личните им благоприятни условия и настройки. Закономерно от една седмица има цени за свободно пазаруване на непродадените позиции. " Този модел не е нещо ново, а се ползва към този момент години наред, като не беше изменен даже и за последното европейско състезание по футбол през 2016 г, което се излъчваше споделено сред Българска национална телевизия и Нова броудкастинг груп ", дава образец Георгиев. Обичайна процедура на малките екрани за спортни събития е продажбата на рекламно време да бъде без обезпечени рейтинг точки.

При този модел и ценови условия, цената на рейтинг точка излиза доста по-скъпо, в случай че бъде съпоставена с изискванията, които се договарят по покупко-продажбите в останалите телевизионни групи на пазара. " По тази причина рекламното време в мачовете от шампионата е по-трудно налично за по-малки или прохождащи компании. В същото време за рекламата по време на международното състезание важи третият принцип на стопанската система на вниманието - вниманието, асоциирано с страст, има по-висока стойност поради неговата дарба да оставя трайна диря в съзнанието на хората ", разяснява Борислав Георгиев. С други думи, добавената стойност е във опцията за спомагателна прочувствена връзка, която марките да изградят с аудиторията в действително време, изяснява медиа шефът на Argent. Много от тях приготвят клипове и други рекламни формати със наличие, особено обвързано с треската за футбол.

Управляващият шеф на " Starcom България " Велислава Анастасова, разяснява, че като едно от значимите събития през това лято международното състезание по футбол съставлява интерес за клиентите на Starcom, част от Publicis One. " От една страна, Visa ще поддържа събитието и ще доближи до футболните почитатели. А въпреки това, екипът на Starcom приготвя проучване взаимно с изследователската организация Pragmatica, част от Publicis One, посредством което ще научим повече за настройките и ползите на аудиторията, която се вълнува от тематиката футбол в България ", посочи Анастасова.

Позициониране онлайн

Големите спортни уеб сайтове вършат специфични секции за огромните спортни събития като международното състезание. Те са добра опция за някои рекламодатели, които нямат опция да купят реклама в телевизионно излъчването на мачовете. " В най-хубавия случай се комбинират телевизия и онлайн аудиторията, за реализиране на оптимален резултат, отчитайки спецификата на двете медии, посочи Александър Гагов от MediaS Com.

Дигиталният шеф на медийния клъстер в Publicis One Вера Караиванова разясни, че немалка част от клиентите на организацията се обвързват със събитието и желаят позициониране в подобаващи цифрови канали. " Работим с главния уеб медиен сътрудник на Мондиал 2018 – Sportal.bg, също по този начин и с други онлайн медии, които ще наблюдават от близко и отразяват протичащото се в Русия ", посочи тя.

Тежестта на рекламата и аудиторията на уеб страницата на Българска национална телевизия за шампионата е доста дребна спрямо телевизионната стратегия, разясняват от медиа организациите. " Това е област, в която публичната медиа има огромен капацитет за усъвършенстване. Извън Българска национална телевизия обаче има рекламодатели, които ще се концентрират върху специфичните секции и страници на спортните уеб сайтове, които обичайно се вършат за международните шампионати по футбол ", сподели Александър Гагов.

В същото време, като експлоатират опциите от трансформиралото се в процедура мултитанскинг медийно ползване, онлайн медиите излизат със специфични оферти за разнородни форми на рекламно наличие в техните платформи. " Традиционно печатни медии и радиостанции също посвещават част от наличието си особено на футболното състезание, като по този начин основават и спомагателни благоприятни условия за реклама ", разяснява ръководещия сътрудник в Argent Симона Тенчева. Тя добавя, че въпреки всичко нищо не може да се съпостави с гледането на мачовете в действително време, освен това на допустимо максимален екран.

Повече за това кой по какъв начин ще завоюва от Световното състезание по футбол, четете в новия брой на Капитал.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР