Световноизвевстният физик-теоретик Стивън Уилям Хокинг е роден на 8 януари

...
Световноизвевстният физик-теоретик Стивън Уилям Хокинг е роден на 8 януари
Коментари Харесай

Стивън Хокинг цял живот изумява света! Постави рекорд дори в смъртта си

Световноизвевстният физик-теоретик Стивън Уилям Хокинг е роден на 8 януари 1942 година в град Оксфорд, Англия в фамилията на лекари. Баща му Франк се занимавал с научно-изследователска активност, а майка му е секретар на болничното заведение, в която работят дружно с Франк. Стив израства дружно с две сестри и осиновен брат. След като приключва гимназия, Стовън постъпва в Оксфордския университет и през 1962 година получава бакалавърска степен. През 1966 година той става един от най-младите доктори по приложна математика и теоретична физика, написа Блиц.

По същото време до момента в който учи магистратира в Кеймбридж той е диагностициран с амиотрофична латерална склероза (АЛС). В ранните си детски години Стивън е бил крепко дете, само че в младежките му години е намерено ужасното заболяване. Диагнозата звучи като присъда. Симптомите на заболяването се развиват извънредно бързо. В резултат той остава изцяло неподвижен. Лекарите му предрекли едвам няколко години живот. Въпреки това на всички фотоси ученият е постоянно необятно ухилен. Интелектуалното му развиване, обаче, надалеч надвишава рестриктивните мерки на болното му тяло. Той продължава да се учи, чете непрестанно, посещава научни семинари.   Главните ползи на Хокинг са свързани с космологията, квантовата механика и теорията на струните.



През 1971 дружно със сър Роджър Пенроуз дават математическо доказателство, подкрепящо теорията на Големия гърмеж. Те демонстрират, че в случай че теорията на относителността е вярна, то тогава би трябвало да съществува една сингулярна точка във Вселенското пространство-време. Хокинг също по този начин допуска, че незабавно след Големия гърмеж са се образували първоначални черни дупки, които са се изпарили съвсем мигновено. По-късно той демонстрира, че в случай че пренебрегнем резултатите на квантовата механика, то хоризонтът на събитията на черна дупка може единствено да се усилва, само че не и да понижава. Изчислява оптималното количество сила, което две черни дупки могат да отделят при конфликта си, както и че една черна дупка не може да се раздели на две по-малки.   През 1974, той потвърждава, че черните дупки в действителност не са безусловно черни, а излъчват сила под формата на обикновени частици, до момента в който изчерпят силата си и избухнат. Това събитие е известно като излъчване на Хокинг, и е първото събитие, за чието изложение се комбинират законите на гравитацията (общата относителност), квантовата механика и термодинамиката.   През 1981 той изрича догатката, че макар че Вселената няма граница, тя има краен размер в пространство-времето, математическо доказателство, за което е обещано през 1983. С други думи, съгласно него Вселената е „ последна “, само че „ неограничена “, по този начин както е последна и неограничена земната повърхнина. За да си представим това във космополитен мащаб, с изключение на познатите ни три пространствени измерения са нужни две спомагателни.  



През 1985 година Хокинг претърпява неизбежна интервенция на гърлото и от този момент не може да приказва. Въпреки това продължава интензивно да поддържа връзка с близките благодарение на специфична машина, създадена за него от неговите другари инженери от университета в Кеймбридж.   Известно време той може да движи показалеца на дясната си ръка. С течението на времето тази дарба изчезна. Подвижен остава единствено един мускул на бузата му, с който той съумява да ръководи компютър, помагащ му да комуникира с хората.   През 1965 година благодарение на бастун стига до олтара и се дами за Джейн Уайлд, писателка и учителка, с която се срещат по време на празненство. Не изминават цели три години от този момент и Хокинг към този момент не може да стане от инвалидната количка. А през това време се появява и първото му дете - синът му Робърт. През 1970 година се ражда щерка му Люси. През 1979 се ражда Тимъти.   Въпреки тежката болест, животът на Хокинг е изпълнен с радостни събития, научни открития и достижения. Оганичен физически, той съумява да води пълностоен и изпълнен с работа живот.  



През 1995 година Хокинг се развежда с Джейн и се дами за Илейн Мейсън, една от сестрите, която се грижат за него. През 2006 двамата се развеждат и Хокинг възобновява контактите си с Джейн, децата и внуците си. През 2007 година той прави същинска героизъм – съгласява се да прекара известно време в специфичен уред с нулева гравитация. Той даже бил включен в проекти за полет в космоса, подкрепени от милиардера Ричард Брансън.   Стивън Хокинг е създател на няколко документални филми за Вселената.   През 2015 година излезе филмът „ Теория на всичко “, разказващ за живота на забележителния академик. В облика му влиза младият артист Еди Редмейн, който получава „ Оскар “ за ролята. Книгата „ Теорията на всичко “ е алманах от лекции на Стивън Хокинг, за издаването на който създателят не е давал разрешението си.  

Стивън Хокинг написа в съавторство с щерка си Люси Хокинг три детски романа: „ Тайният ключ на Джордж за Вселената “ и две нейни продължения. Целта на създателя е, приключенията на Джордж да бъдат показани по наличен и занимателен метод за младите читатели, които да надникнат в тайните на физиката, времето и вселената.   Той е единственият воин в „ Стар Трек: Следващото потомство “, който играе самичък себе си. Има и епизодични участия в сериалите „ Космо и Уанда “, „ Теория за Големия гърмеж “, „ Дилбърт “, „ Семейство Симпсън “, „ Футурама “. Заради многото си появявания в анимационния сериал „ Семейство Симпсън “ доста хора считат, че той е единствено анимационен воин.   Хокинг е съавтор на профилираните писания: „ Едромащабната конструкция на време-пространството “, „ Природата на пространството и времето “, „ Голямото, дребното и човешките показа “.   Написал е научнопопулярните книги: „ Кратка история на времето “, „ Черни дупки, бебета вселени и други есета “, „ Вселената в орехова черупка “, „ На раменете на колосите. Най-значимите текстове в историята на науката “, „ По-кратка история на времето “, „ Великият дизайн “.   Хокинг е най-дълго живелият човек със болестта АЛС. Стивън Хокинг ни напусна през днешния ден. Той умря в дома си в Кеймбридж, заобиколен от околните си.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР