Световноизвестният японски моден дизайнер Исей Мияке почина на 84-годишна възраст,

...
Световноизвестният японски моден дизайнер Исей Мияке почина на 84-годишна възраст,
Коментари Харесай

Почина японски топ дизайнер

Световноизвестният японски фешън дизайнер Исей Мияке умря на 84-годишна възраст, оповестиха източници от компанията му. Известен с революционните си похвати и с новаторския си жанр и парфюм, Мияке построи световна фешън марка, емблематична част от която са черните пуловери с висока яка на Стив Джобс.

Дизайнерът опитва с обичайни и съвременни техники по време на цялата си кариера, траяла повече от 50 години.

Японски медии прецизират, че повода за гибелта на Мияке е тежко заболяване - рак на черния дроб. Той е умрял в петък и към този момент се е състояло частно заравяне.
Снимкa: БГНЕС  Почина японски топ дизайнер

Роден в Хирошима през 1938 година, Исей е единствено на седем години, когато градът е унищожен от атомната бомба, хвърлена от Съединени американски щати в края на Втората международна война. По време на рухването на бомбата той е бил на учебно заведение в класната стая. Като възрастен заобикаля да приказва за това, а през 2009 година написа в материал в New York Times, че не желае да бъде прочут като " дизайнерът, оживял след атомната бомба ".

" Когато затворя очи, към момента виждам неща, които никой в никакъв случай не би трябвало да изпитва ", написа тогава той, добавяйки, че в границите на три години след бомбардировката майка му е умряла от излагането на радиация.

Известен със своята деловитост, Мияке е споделял, че като дребен е желал да стане или танцьор, или състезател, преди разглеждането на стилните списания на сестра му да го въодушеви да промени посоката.

През 60-те години се реалокира в Париж, където работи с фамозните фешън дизайнери Ги Ларош и Юбер дьо Живанши. След това за малко живее в Ню Йорк, преди да се върне в Токио през 1970 година, с цел да отвори Miyake Design Studio.

До 80-те години на предишния век той се слави като един от най-революционните дизайнери в света, защото работи с материали от пластмаса до метал - както и с обичайни японски материали и хартия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР