Световноизвестният цигулар Джошуа Бел ще излезе отново като солист на

...
Световноизвестният цигулар Джошуа Бел ще излезе отново като солист на
Коментари Харесай

Цигулката на Джошуа Бел ще звучи отново в зала „България“ през март

Световноизвестният цигулар Джошуа Бел ще излезе още веднъж като солист на сцената на Софийската филхармония в зала „ България “ на 9 март следващата година, оповестяват от пресцентъра на културната институция. В програмата на концерта са включени интродукция към операта " Кандид " от Ленард Бърнстейн, Концерт за цигулка и оркестър, оп.141, от Самуел Барбър и сюитата „ Порги и Бес “ от Джордж Гершуин. На диригентския пулт ще застане шефът на националния ни оркестър маестро Найден Тодоров.

Последната изява на Бел у нас беше през април 2019-а. Тя се трансформира в едно от най-бързо разпродадените събития на Филхармонията, откъдето пуснаха и лайв стрийм за неуспелите да се снабдят с билети.

Джошуа Бел е един от най-прославените модерни цигулари, чиято кариера като солист, камерен музикант, студиен реализатор, диригент и режисьор обгръща повече от три десетилетия. Роден в Блумингтън, щата Индиана, на 4 години той стартира да свири на цигулка, на 12 продължава с уроци при своя ментор Джоузеф Гинголд, на 14 дебютира на концертната сцена с Рикардо Мути и Филаделфийския оркестър, на 17 – в „ Карнеги Хол ” със  Симфоничния оркестър на Сейнт Луис. 18-годишен подписва контракт с първия си звукозаписен издател „ Лондон Дека ” и получава стипендията „ Ейвъри Фишър ”. През идващите години Бел е разгласен за инструменталист на годината  от „ Музикална Америка ” (2010),  за световен млад водач от Световния стопански конгрес (2007), номиниран е за 5 награди „ Грами “ и получава премията „ Ейвъри Фишър ” за 2007 година Развива богата музикална кариера с всички огромни международни оркестри. Бел е свирил и за трима американски президенти, последно – за Барак Обама в културната задача в Куба, осъществена от проведения от президента Комитет по науките и изкуствата. Големият цигулар концертира с инструмент „ Хуберман “ – Страдивариус  от 1713 година, с лък, направен от френския занаятчия Франсоа Турт през 18-и век.

 

ПОЛУСЕЗОН

През пролетния полусезон на 2023 година Филхармонията ще зарадва феновете си с още голям брой забавни събития в програмата, съчетала шедьоври от няколко столетия на композитори като Бетовен, Моцарт, Брамс, Малер, Равел, Бърнстейн, Рахманинов, Шостакович, Щраус, Респиги и други

Публиката отново ще има удоволствието да слуша и гледа световноизвестни солисти и диригенти като Александър Улман, Дмитрий Юровски, Андре Ороско-Естрада, Саша Гьотцел, Сергей Накаряков, Сергей Хачатрян, Елена Башкирова, Юлиан Рахлин и Сара Мак Елрави.

Сред българските актьори се открояват имената на Минчо Минчев, Светлин Русев, Веско Ешкенази, Лия Петрова, Атанас Кръстев, Павел Златаров, Петър Македонски, Мартин Цонев и други

Сензацията на класиката от последните години Бомсори Ким ще направи своя дебют с Националния оркестър на 30 март. Младите звезди Юлия Хаген, Соянг Юн и Франческа Дего също за първи път ще се изправят пред българската аудитория. На 2 април световноизвестното клавирно дуо Катя и Мариел Лабек ще показват Концерт за две пиана на Пуленк. На 21 и 23 април в две вечери Валентина Лисица под палката на Найден Тодоров ще извърши интегрално клавирните концерти на Рахманинов във връзка неговата 150 годишнина. Звездният тенор Роберто Аланя ще покори София на 26 май.

 

НАМАЛЕНИЕ

30% понижение на билетите за всички концерти на Софийската филхармония в зала „ България “ през 2023 година и 50% понижение за всички абонаментни цикли чакат феновете на класическата музика на касата на зала „ България “ и в Ивентим. Притежателите на карта на Филхармоничното общество могат да се снабдят и с билет на половин цена за концертите през декември, в случай че си закупят абонаментен цикъл за 2023 година Промоцията важи до 31 декември.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР