Световноизвестният интериорен дизайнер Пиетро дел Вальо ще представи в столичната

...
Световноизвестният интериорен дизайнер Пиетро дел Вальо ще представи в столичната
Коментари Харесай

Топ дизайнерът Пиетро дел Вальо в София

Световноизвестният интериорен дизайнер Пиетро дел Вальо ще показа в столичната изложба „ Оборище 5 “ книгата албум „ Духът на времето “, отдадена на неповторимия му величествен план, към този момент сбъднат у нас – вила „ А “ край Стара Загора с 14 стаи, 32 бани, вътрешни и въшни басейни, мрамор от Карара, полилеи от Мурано, зашеметяваща терасовидна градина с алеи, фонтани, скулптури, водоскоци... Елегантната зелена приказност е обогатена с дребен неоготически храм, а павилионът е с необикновени размери.  Дел Вальо споделя, че за вила „ А “ е бил въодушевен от двореца Казерта край Неапол.  Неслучайно маестрото е любимец на италианския, европейския и американския елит, а някои от най-прочутите дами на Апенините – кинозвездите Сабрина Ферили, Валерия Марини, Моника Гуериторе, Клаудия Джерини, Ана Фалки - се кълнат в безупречния му усет и го канят да трансформира домовете им в оазиси на интериорния изискан и съвременна функционалност.  Сред доста нашумелите работи на Дел Вальо е именитото кресло „ Грейс “,  което е воин и в кинохита „ Мъже без дами “ с Алесандро Гасман и Джанмарко Тоняци.  Дел Вальо в действителност провокира възторг с него - и измежду критиците, и измежду медиите.  Писателят, учен и културолог  Акиле Бонито Олива показва „ Grace “ пред публиката, а по-късно фотьойлът е изложен в Музея на архитектурата и дизайна в Чикаго – в експозиция за най-интересните 25 места за сядане през последните 25 години.

Кариерата на Дел Вальо е не по-малко вълнуваща от творбите на изкуството, които основава. Той е роден в Монте ди Прочида край Неапол. Започва като дизайнер на мебели през 1987 година – незабавно, откакто получава академичната си тапия. Работи с най-големите производители на фотьойли и дивани в Италия.  През 1991-а отваря лично проектантско студио за дизайн във Флоренция. През 2002-а основава лично дружество за маркова мека мебел, шезлонги и дивани, които могат да се видят в изложба „ Амброзиана “ в Милано. Със съдружника си Микеле Скиано Мориело  отварят второ проектантско студио – в Монте ди Прочида.

Дел Вальо гостува с авторски произведения в Ню Йорк и Москва. Прочутите списания AD Италия  и AD Германия неведнъж му посвещават кориците си. Междувременно се изкушава и от сценографията. През 2014-а AD Италия го класира измежду 13-те интериорни дизайнери, които най-добре  пресъздават новите наклонност за обитаване на пространствата. Реализирани планове на Дел Вальо са издадени в два тома със заглавието „ Да обитаваш страстите “ /2006/ и „ Имението Ашанело “ /2011/. Дел Вальо има осъществени обекти по целия свят - от Италия, през Съединени американски щати, до Балканите и Русия, в които постанова „ стилистичен анахронизъм “, вплитайки локалния нео-исторически прочит, разцъфналия неаполитански барок, визии от тосканските дворци през Ренесанса и флорентинския маниеризъм.  През 2018 година Пиетро Дел Вальо получава в Неапол премията „ За извънреден принос в областта на проектантските услуги, осъществени по света “.  В момента виртуозът на интериора работи по възобновяване на чифлик в Тоскана и аранжирането на къща в Швейцария.

Снимките в „ Духът на времето “ са на Джорджо Барони - фотограф, специализирал архитектура и дизайн, който работи за AD Architectural Digest, „ Maison Française “,  „ Elle Decoration “. Той е създател на фрагментите в доста книги за архитекти и интериорни дизайнери, занимава се и с рекламна снимка. Текстът в „ Духът на времето “ е на Рикардо Бианки и Николета Дел Буоно. Рикардо Бианки е откривател на киното, изкуството, архитектурата, дизайна и историята на либерализма. Автор е на есета и книги за архитектура и локална история. През 1987-а написа първата италианска книга, отдадена на Клинт Истууд. Прави късометражни филми за националната телевизия  RAI, разгласява публикации в влиятелните списания „ L’ Europeo “, „ La Rivista Tecnica Ticinese “, „ Casa Vogue “, „ La mia casa “, „ Cortina Magazine “ и други.

Николета Дел Буоно е книжовен съветник, илюстратор,  експерт по медии и вътрешен дизайн. Пише тематични разработки в „ Corriere della sera “,  „ Casa Vogue “, „ La mia casa “, „ Donna Moderna “, „ Casa Idea “, AD Architectural Digest. Предговорът на книгата албум „ Духът на времето “ е от Еторе Мокети - шеф на „ AD Archietеctural Digest. Най-красивите къщи в света “.  „ В чувството на Пиетро дел Вальо за цвят има нещо доста средиземноморско, топло, компактно, слънчево и игриво.  Той умее да планува резултата с милиметрична акуратност даже в детайла. Тази изумителна и недостижима дарба е постигнала своя връх при реализирането на вила „ А “ в Стара Загора.  Интериорният дизайнер би трябвало да е малко доктор, малко психолог и малко гид на възложителя “, споделя Еторе Мокети.  И разяснява, че в Стара Загора Дел Вальо трансформира „ къщата в доста къщи “ и че всяко помещение  постанова собствен личен жанр, а деконструктивизмът и поп артът съвършено се сливат във фитнес зоната,  до момента в който ориенталският жанр е непокътнат за уелнес пространствата.  Преводът на „ Духът на времето “ е на Сава Славчев.





Сабрина Ферили



Легендарното кресло „ Грейс “,  което е воин и в кинохита „ Мъже без дами “ с Алесандро Гасман и Джанмарко Тоняци

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР