Световноизвестният художник и скулптор Христо Явашев от български произход, известен

...
Световноизвестният художник и скулптор Христо Явашев от български произход, известен
Коментари Харесай

Титанът Кристо почина на 84 години в Ню Йорк

Световноизвестният художник и ваятел Христо Явашев от български генезис, прочут с артистичния си псевдоним Кристо, умря на 84 години в Ню Йорк.

Новината за кончината на родения в Габрово исполин на актуалното изкуство беше публикувана от сътрудниците му.

Кристо е американски ваятел и художник от български генезис, популяризирал се дружно със брачната половинка си Жан-Клод де Гийебон с истинските си пространствени художествени съоръжения, опаковащи с плат разнообразни предмети – от пишеща машина и телефон до цели здания, острови и даже крайбрежие.

Роден е през 1935 година в Габрово, а през 1957 отпътува за Чехословакия, а след това се мести във Виена, Австрия. След това отпътува за Швейцария, а най-после стига до Съединени американски щати. Откакто напуща родината си, Кристо не се завръща в България. Причината е, че никой не се сеща да го предложения публично. За голямо наше страдание и позор!

Негови работи са пакетирането на постройката на Райхстага в Берлин и на най-стария мост в Париж, опъването на 38-километрови платнени пердета в Калифорния и разполагането на платнени портали в Сентръл парк в Ню Йорк.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР