Световноизвестният художник и скулптор Христо Явашев, известен с артистичния си

...
Световноизвестният художник и скулптор Христо Явашев, известен с артистичния си
Коментари Харесай

Почина световноизвестният художник и скулптор Христо Явашев - Кристо

Световноизвестният художник и ваятел Христо Явашев, прочут с артистичния си псевдоним Кристо, умря на 84 години в Ню Йорк естествена гибел.

Тъжната новина беше публикувана от сътрудниците му в обществените мрежи. "Кристо живя своя живот на цялостни обороти, освен мечтаейки за това, което изглеждаше невероятно, само че и реализирайки го. Съвместната му работа с Жан-Клод и техните творби събираха хората дружно в споделени прекарвания по целия свят и техните творби живеят в нашите сърца и мемоари ", се споделя в известието.



Роден в Габрово, България, през 1935 година, като Христо Владимиров Явашев. Художественото си обучение приключва в Софийската художествена академия, след това следва в Прага и Виена. На 23 години бяга от социалистическия режим в страната ни и отпътува за Европа, прикрит в тоалетната на интернационален трен. Артистичният му гений го утвърди като международен актьор в Париж в края на 50-те и началото на 60-те години на предишния век.

Във френската столица среща и партньорката си Жан-Клод, която оказва огромно въздействие върху неговото творчество. Истинската популярност за двамата идва, когато затварят централната улица "Висконти " в Париж със собствен арт план.

"Плаващите кейове " на Кристо от през днешния ден ще са отворени за гости (видео)

Мащабните художествени апаратура стават емблематични за творчеството на Кристо. Неговите най-известни произведения са пакетирането на постройката на Райхстага в Берлин и на най-стария мост в Париж, опъването на 38-километрови платнени пердета в Калифорния и разполагането на платнени портали в Сентръл парк в Ню Йорк.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР