Световноизвестната изложба Човешкото тяло – Науката в нас гостува в

...
Световноизвестната изложба Човешкото тяло – Науката в нас гостува в
Коментари Харесай

Истински трупове и органи на изложба в София

Световноизвестната галерия „ Човешкото тяло – Науката в нас ” гостува в България. Тя показва над 100 действителни експоната на органи и елементи от човешкото тяло, измежду които 8 изцяло непокътнати човешки тела, обработени посредством метода на немския анатом Гюнтер декор Хагенс „ пластинация ”. Изложбата е обиколила редица градове по света, била е в Лондон, Ню Йорк, Лос Анджелис, Сантяго, Буенос Айрес, Банкок, Амстердам, Берлин, Истанбул. За последните 10 години в привлякла над 40 милиона гости.
 31171476_2091251960890919_1951334596125655040_n  08-2  31067424_2091252127557569_1776531475877855232_n  30762881_2091251784224270_4855129850005946368_n  08-1  08-3
„ Това е една от най-посещаваните изложения в света, която показва чудото на човешкото тяло по метод, който мъчно бихме могли да забележим другаде ”, споделя пред „ Труд ” Цветелина Давидова, уредник на изложбата. Гостите са съпроводени от гид, който е експерт по медицина, показва най-често срещаните болести в организма ни и поучава по какъв начин да живеем по-здравословно.

По думите на уредника изложбата е доста подобаваща за деца и възпитаници, тъй като демонстрира по какъв метод нездравословните привички, които биха придобили в ранна възраст, могат да повлияят през по-нататъшното им развиване. „ Някои хора се тормозят, че експонатите могат да бъдат страшни за деца, само че в действителност те са най-любознателни и приказват най-дълго с екскурзоводите ”. „ Каква е тази кост, къде се намира този орган, защо служи той ”, питат малчуганите.

Експонатите могат да се запазят стотици, даже хиляди години, a това е допустимо благодарение на техниката „ пластинация ”. Тя съставлява добиване на водата от човешките органи и тъкани и запълването им с полимер. Неин изобретател е Гюнтер декор Хагенс. Целта му е била да сътвори способ, който разрешава на учещите човешкото тяло да имат по-близък контакт и подробен взор над обособените органи и системи. „ Поради обстоятелството, че това става толкоз забавно като експонат, той взема решение да сътвори галерия ”.

Впоследствие задачата на Хагенс е експонатите до доближат до разнообразни елементи на света, по тази причина в партньорство с организации, прави общо 5 изложения, като всяка от тях се има от друга компания и показва неговата активност. Компанията, с която работи българският екип на гостуващата у нас галерия, е аржентинска, експозицията е обиколила цяла Южна Америка, по-късно е пристигнала в Европа. Експонатите в нея са обработени в Китай, взаимно с интернационален екип, отпред с някогашния сътрудник на Гюнтер декор Хагенс, с който са работили в Китай преди време.

Противоречиви са мненията по отношение на изложбата, раздвояване на публичното мнение съпровожда експозицията, където и да участва тя. У нас реакции към сходен тип изкуство има още през 2013 година, когато идва първата такава галерия, чийто притежател тогава е друг от тазгодишната.
Настоящата експозиция също провокира интерес и различия. Някои я дефинират като “скандална” и считат, че потреблението на същински човешки тела е опозоряване на плътта. За други науката и медицината нямат място в комерсиалните центрове.

“Приемам мненията на хората, които не утвърждават експозицията, всеки от нас има друго отношение към гибелта, изключително когато става въпрос за вяра – връзките сред вяра и просвета са комплицирани, само че всичко е въпрос на лично схващане. Фактът, че милиони души по света я посещават значи, че одобряват това нещо за обикновено. Благодарение на това, че хората са употребявали хиляди години наред точно умряли хoрa, с цел да развиват науката, тя е достигнала подобен напредък”, споделя Давидова.

Любопитни обстоятелства за човешкото тяло

Изложбата среща посетителите с забавни обстоятелства за човешкото тяло. Някой от тях са: съвсем половината от водата, която гълтаме, изгаряме посредством дишане; най-малките мускули в тялото ни се намират във вътрешното ухо, а най-големите са на бедрата; един човек на 2 милиарда може да живее до 116 години; 98% от праха в домовете ни са мъртви кожни клетки; бъбреците филтрират цялата ни кръв в тялото за пет минути.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР