Световноизвестна напитка, турското кафе заема важно място в турската култура.

...
Световноизвестна напитка, турското кафе заема важно място в турската култура.
Коментари Харесай

За ценители! 5 декември е денят на прекрасното турско кафе

Световноизвестна напитка, турското кафе заема значимо място в турската просвета. Напитката е толкоз значима, че през 2013 година ЮНЕСКО дефинира 5 декември за Световен Ден на Турското Кафе. Нека отпразнуваме този ден с горещо, турско кафе с хубава пяна!

Турското кафе заема особено място в обичайна турска просвета. Прецизната техника на подготвяне на кафето, неговият благоуханен усет, отличителната му пяна и неговото показване са скъп детайл от турското гостолюбие и другарство. За турското кафе се споделя, че „ Кафето пази спомен от четиридесет години “ – доказателство за неразделната роля на напитката и другарството в всекидневието и даже след четиридесет години. 

Турското кафе омагьосва феновете на кафето със своя мирис и кадифена пяна, както и със стилните си презентации. Също известно със своите ободряващи и енергизиращи свойства и заради неповторимия си обичаен усет, турското кафе бе включено в листата на ЮНЕСКО за нематериално културно завещание през 2013 година 5ти декември, датата на вписването на турското кафе в листата на ЮНЕСКО, се отбелязва като „ Световен Ден на Турското Кафе “.



Винаги неповторим усет и вековна техника на подготвяне

Кафето идва за първи път в Турция от Йемен по време на ръководството на Османския Султан Сюлейман Великолепни (1520-1566). Около средата на 16-ти век в Истанбул стартират да се откриват публични кафенета, които вършат напитката все по-популярната пред по-широка публика. Когато насладата от турското кафе навлиза и става съвременна в района и отвън него, търговците започват  да търгуват кафе на зърна през границите. Така турското кафе, известно със своя мощен и прелъстителен усет, се трансформира в звездна атракция в кафенетата из цяла Европа.

Най-важната характерност, отличаваща турското кафе от другите типове, е финото му смилане. Зърната се смилат на прахуляк, след което този прахуляк се сварява постепенно във вряща вода и се сервира. Този способ води прахта до наслойка, която потъва на дъното на чашата. В допълнение, последователността на метода му на подготвяне отличава турското кафе от другите типове кафе напитки; за разлика от европейското кафе, приготвянето на турското кафе е запазило технологията си от епохи.

Друг неповторим акцент на турското кафе е неговото показване. Турското кафе се сервира в дребни чашки, съпроводено с чаша вода и късче десерт. Водата освежава небцето и акцентира усета на кафето, до момента в който десерта подслаждат езика.

 

Също по този начин, е неразделна част от традициите и обществения живот

Турското кафе е основен детайл при общуването и културата в Турция. Например кафето постоянно се сервира след хранене. То е неразделна част от диалозите с приятели; когато се забавлявате вкъщи, домакинът ще попита гостите първо дали желаят да пият кафе. Когато предстоящ жених посети къщата на своята годеница, с цел да изиска ръката й, бъдещата младоженка прави турско кафе за своя любовник и фамилията му. Легендата споделя, че тя поставя в кафето на ухажора си сол, вместо захар и в случай че въпреки всичко той го изпиие, значи, че е подготвен на всичко за нея.

Има и традиция за „ четене на наслойка “, която е известна като „ гледане на кафе “: откакто се изпие кафето, чашата се похлупва надолу върху чинийката. След минути се обръща и формите формирани от утайката се поясняват. Тази прелестна и фантастична традиция също е чудна част от турската просвета.

Турското кафе постоянно участва при специфични мотиви и с най- огромно наслаждение честваме международния ден на тази ароматна напитка на 5 декември!
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР