Световно известният художник Христо Явашев – Кристо, е починал в

...
Световно известният художник Христо Явашев – Кристо, е починал в
Коментари Харесай

Отиде си Христо Явашев - Кристо

Световно известният художник Христо Явашев – Кристо, е умрял в Ню Йорк. Това оповестиха негови близки сътрудници във Facebook. Творецът си отиде на 84 години. В известието се споделя още: ”Кристо живя пълноценно, той освен мечтаеше за неща, считани за невъзможни, само че и ги реализираше ”.
Въпреки гибелта на художника, неговият финален план – пакетирането на Айфеловата кула това лято ще се състои щом управляващите в Париж разрешат след анулация на изключителното състояние поради ковид. По плана ще работят неговите сътрудници.

Никой актуален създател от български генезис не е реализирал такова интернационално самопризнание е популярност както Кристо Явашев. Голяма заслуга за това има партньорството в живота и изкуството с починалата Жан-Клод Денат дьо Гилбон, известна просто като Жан-Клод. От 1994 година творбите им, в това число тези от предишното, са с създател " Кристо и Жан-Клод ".

Роденият в Габрово в фамилията на прочут индустриалец Христо емигрира на Запад през 1957г., дами се за Жан-Клод през 1959 година и двамата заживяват в Съединени американски щати от 1964 година В продължение на 56 години той живя в Ню Йорк. През 1973 година, откакто 17 години е бил без поданство, той става жител на Съединени американски щати. До гибелта си той не се завърна в България.

През 2020 година от 1 юли до 19 октомври в Центъра " Помпиду " е планувано да се организира огромната галерия за живота и работата на двамата в Париж.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР