Световният спорт е на прага на промени, невиждани от началото

...
Световният спорт е на прага на промени, невиждани от началото
Коментари Харесай

Транссексуалните ще променят целия спортен свят

Световният спорт е на прага на промени, невиждани от началото на ХХ век, когато дамите бяха позволени до Олимпийските игри. Така имаше разделяне на спортовете в две съществени категории - надпревари за мъже и дами. Сега приказваме за въвеждането на трета. И тези тектонични промени бяха породени от политически промени в западните страни във връзка с правата на ЛГБТ и транссексуалните хора.

Перспективите за присъединяване на съветски и беларуски спортисти на Олимпиадата през 2024 година към момента са неразбираеми. Но, явно, интернационалните федерации ясно са решили транссексуалните хора да ги няма на Олимпиадата в Париж. И в бъдеще такива състезатели може да образуват трета категория, друга от мъжка и женска.

Миналата седмица Международната асоциация на лекоатлетическите федерации реши да забрани на транссексуални дами (бивши мъже, които са сменили пола) да се състезават в огромни надпревари с дами от натурален пол (освен в случай че не са създали транс преход преди да настъпи пубертета). Така леката атлетика потегли по стъпките на плуването, където трансжените бяха неразрешени да се състезават още през 2022 година

В плуването обаче тогава имаше казус, който изискваше незабавна интервенция. Американската трансджендър плувкиня Лиа Томас, някогашен плувец Уил Томас, стартира да демонстрира феноменални резултати при дамите.

Ясно е, че обстановката подразни спортната общност, изключително женската. Томас евентуално щеше да е в олимпийския тим на Съединени американски щати за идните игри в Париж през 2024 година, в случай че не беше отстранен/а дружно с всички транссексуални, минали след пубертета.

В леката атлетика към момента няма трансджендъри от международна класа. Можете да си спомните единствено американската трансджендър бегачка Сиси Телфър, само че нейната кариера към този момент е на пауза.

Ами двукратния олимпийски първенец по тичане Кастер Семеня? Но тя не е трансджендър, а същинска жена. Почти - " не 100% ", както сподели изпълнителният шеф на Международната асоциация на лекоатлетическите федерации Пиер Вайс.

Семеня има извънредно нараснали равнища на мъжкия хормон тестостерон. Следователно в този момент тя и други сходни дами би трябвало да преминат специфична хормонална терапия за понижаване на тестостерона, с цел да се състезават. Къстър даже се опита да съди Международната асоциация на лекоатлетическите федерации, само че Спортният арбитраж в Лозана застана на страната на федерацията. Между другото, актуалната присъда за транссексуалните хора в допълнение намали равнището на тестостерон, което изостря обстановката за Семеня.

Решението на Международната асоциация на лекоатлетическите федерации за транссексуалните хора, несъмнено, е безусловно разумно. Никаква промяна на пола или хормонална терапия не може да обезврежда физическото преимущество, което мъжът придобива над дамата през пубертета - това е потвърдено от разнообразни и много авторитетни проучвания.

Решението за възбрана обаче не разрешава да се отговори на значим въпрос. Какво да вършим с транссексуалните дами, които желаят да се състезават и ще могат да победят естествените дами? С кого се състезават?

А в този момент истинската концепция по този мотив беше на легендата на международния тенис и една от първите открити лесбийки в спорта Мартина Навратилова. Тя сподели, че решението на Международната асоциация на лекоатлетическите федерации е " стъпка в вярната посока ", само че предложи леката атлетика за мъже да бъде отворена. Това значи, че всеки състезател с всевъзможен пол и количество тестостерон може да взе участие в тях (естествено, без допинг). В същото време женските шампионати ще бъдат " закрити " - в тях ще вземат участие единствено естествени дами.

Между другото, сходна система е приложена в шаха, само че към този момент без транссексуални хора. Повечето от шампионатите за мъже там са отворени за дами - и водачите в ранглистата при дамите постоянно вземат участие в тях. Вярно, без необикновен триумф. Но мъжете, несъмнено, не могат да играят в женски шампионати.

Предложението на Навратилова, несъмнено, е доста елегантно, само че на процедура надали ще даде нещо на самите транссексуални. Поне що се отнася до спортните им достижения. Трансджендър дамите имат неоспоримо преимущество пред елементарните дами, само че неспособността им да се конкурират с мъжете също е много явна.

Пример за това е английската колоездачка Емили Бриджис. Тя може би е най-могъщият транссексуален състезател в света. В последна сметка, до момента в който към момента беше мъж, Зак Бриджис стана рекордьор на Англия измежду юношите. Това е изцяло друго равнище от студентските победи преди прехода на Лия Томас и Сиси Телфър.

Бриджис мина на 19-годишна възраст през 2020 година Тогава в колоезденето, с цел да се състезаваш с дамите, трябваше да намалиш тестостерона и да го поддържаш ниско за една година. Затова през 2021 година Бриджис се състезава с мъже. На Шампионата на Уелс тя приключи на 43-то място от 45 участници, макар че постоянно се е състезавала за награди, преди да смени пола. При дамите, несъмнено, ѝ се получи доста по-добре. Като цяло това не е изненадващо, тъй като Бриджис е висок 189 см. Но от средата на 2022 година на Емили първо беше неразрешено да извършва, а по-късно рестриктивните мерки за тестостерон бяха внезапно нараснали.

И най-после, показателна е историята на първата транссексуална жена, взела участие на летните олимпийски игри през 2020 година В Токио щангистката от Нова Зеландия Лаурел Хъбард се бори за орден, само че в последна сметка се показа извънредно несполучливо, като не съумя и в трите си опита да трансферира тежестта.

Какво друго решение е допустимо за транссексуалните дами в спорта? Лежи на повърхността. Ако не могат да се мерят нито с дами, нито с мъже, тогава би трябвало да се сътвори трета категория.

Международната федерация по плуване разгласи това през юни 2022 година, затваряйки пътя за транссексуални хора, водени от Лия Томас, да влязат в женски надпревари. Може би естествените дами с нараснал тестостерон, като Кастер Семеня, биха могли да попаднат в същата категория. И може би даже транссексуални мъже.

Ясно е, че първоначално няма да има доста такива шампионати и е малко евентуално незабавно да станат доста привлекателни. Следователно те могат да се организират дружно с мъжките или женските шампионати, разрушени по дни или даже по часове. За да свикнат публиката, спонсорите, а и самите спортисти. Това наподобява като най-логичния метод транссексуалните хора да бъдат позволени до спорта.

Разбира се, транссексуалните хора в спорта надали ще се появят в Русия в близко бъдеще, изключително след приемането на закон, забраняващ ЛГБТ пропагандата и промяната на пола.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР