Световният рекордьор в скока на дължина Майк Пауъл смята, че

Световният рекордьор в скока на дължина Майк Пауъл смята, че ...

Майк Пауъл смята, че Гейл може да подобри световния му рекорд.

Световният рекордьор в скока на дължина Майк Пауъл смята, че шампионът от планетарния форум в Доха Теджей Гейл е способен да подобри неговия 28-годишен рекорд. 23-годишният ямаец Гейл шокира конкурентите си, след като спечели златото в Катар със сериозен личен рекорд от 8.69 метра. Втори остана олимпийският шампион от Рио Джеф Хендерсън (САЩ) с 8.39 метра, а трети се нареди Хуан Мигел Ечевария (Куба) с 8.34 метра.

Гейл пък коригира личния си рекорд с 37 сантиметра. Постижението му беше и най-силното, постигано в сектора, от  8.74 метра на Дуайт Филипс (САЩ) от 2009 година. Този резултат отреди на Гейл и десето място във вечната ранглиста.

Световният рекорд на Пауъл е 8.95 метра. 55-годиншият американец изгледа на живо от трибуните състезанието в Доха. “Гледах скоковете и когато го видях да скача 8.46 метра в първия си опит, си казах: 'Добре, това е доста добре’. След това исках да видя как ще отговори Ечевария. Така виждаш знаците на шампиона. Очаквах Ечевария да скочи 8.50 метра точно тогава в отговор, но не се получи. След това Гейл отиде на 8.69 метра. Мисля, че само двама човека са отвръщали на това, аз и Карл Люис”, сподели Пауъл, визирайки финала на Световното първенство в Токио през 1991 г., спечелен от него в ожесточена борба с Карл Люис.

В един от най-великите финали на скок дължина Люис губи битката срещу изключителния Майк Пауъл. Състезанието се развива по невероятен начин. Люис започва с 8.68 срещу 8.54 за Пауъл. Вторият опит на Карл Люис е невероятен – 8.80, което би трябвало да му донесе титлата, но в това невероятно състезание въпросителните бяха до самия му край. Третият му опит е още по-впечатляващ – 8.91, което е и нов световен рекорд, но за нещастие вятърът е по-силен от 2-та позволени метра в секунда и опитът няма да участва в официалните статистики, той важи само за състезанието. Точно когато всички си мислят, че Люис ще е новият световен шампион, Майк Пауъл прави изключителен опит, прелитайки на 8.95, което с позволен вятър е подобрение на 23-годишния рекорд на Боб Биймън от 8.90. Това донася и златния медал на Майк Пауъл.
  Ямаец шокира фаворитите за световната титла в скока на дължина с 8.69 метра@@@

Американецът продължи с добрите думи за младия Гейл: “Те скачаха много добре. Когато описвам някого, който може да подобри световния ми рекорд, това е някой висок и бърз, имаме това в Теджей Гейл. Има хора, които показват, че са в състояние да подобрят световния рекорд и сега имаме ново име към списъка, защото както винаги казвам - ако можеш да скочиш 8.60 метра три или четири пъти, можеш да отидеш и на 8.90 метра. Така че ще трябва да видим дали той ще остане постоянен, но мисля, че дори ще стане по-добър.

Той все още е млад. Говорих с неговия треньор (Стивън Франсис). Те не очакваха от него да направи това, което той вече направи. Скоростта е важното. Има само един начин - трябва да бъдеш наистина бърз.”
 
 

Източник: sportal.bg