Световният рекорд на Гинес за най-голямото разстояние изминато с мотоциклет

...
Световният рекорд на Гинес за най-голямото разстояние изминато с мотоциклет
Коментари Харесай

Как се поставя 24-часов рекорд на Гинес за измината дистанция с мотоциклет - видео

Световният връх на Гинес за най-голямото разстояние изминато с мотоциклет за 24 часа е на испанеца Иван Сервантес, който усъвършенства остарелия връх с над 600 км, като в същото време реализира междинна скорост от 167.79 км/ч. Сервантес, петкратен международен първенец по ендуро и световен дипломат на Triumph, измина 4012.53 км с Triumph Tiger 1200 GT Explorer, подобрявайки предходния международен връх от 3406 км, подложен от американеца Карл Рийс на 26 февруари 2017 година със междинна скорост от 141,9 км/ч.

Рийз държеше върха към шест години, преди Сервантес да го усъвършенства. Освен това Рийз държеше известния връх за соло мотоциклет " Cannonball " от ЕлЕй до Ню-Йорк от 2015 до 2019 година – само че макар че имаше нотариуси на стартовата и финалната линия, с цел да се удостовери времето му от 39 часа и 49 минути, Гинес отхвърли да валидира върха, смятайки че не е редно да отбелязва сходни достижения в категории, които счита за рискови и противозаконни.



Докато Рийз сложи върха си за 2017 година със единствено четири часа сън за 24-часов интервал, Сервантес то прави без паузи за сън, с цел да завоюва купата. Моторът, който е употребен за Световния връх на Гинес, беше определен на инцидентен принцип от индустриалната линия на Triumph в Хинкли, Обединеното кралство, като по него не са правени промени.

По време на пробега на мотоциклета беше осъществена единствено една планувана промяна на общоприетите гуми Metzeler Tourance по средата на опита за връх. Световният връх беше подложен на високоскоростната писта в техническия център Nardo в Италия, където Сервантес освен счупи остарелия връх, само че и го прескочи с към пет часа преди края на пробега. Общото разстояние, което измина, е по-голямо от дистанцията от Ел Ей до Ню Йорк по права линия.

Освен че е петкратен международен първенец по ендуро, Сервантес е спечелил 21 испански ендуро шампионата и пет испански шампионата по мотокрос. Той също е бил отпред на надпревари като Baja Aragón, 1000 Dunas Raid и Basella Maxi-Trail Race. Той бе един от офроуд посланиците на Triumph през юли 2021 година, като помагаше в създаването на идната им линия мотоциклети за ендуро и мотокрос.

Сервантес работи в тясно съдействие с професор Андрю Багшоу от университета в Бирмингам, с цел да структурира вярно диетата и графика си за сън преди опита за връх. Той даже употребява личния си Tiger 1200 Rally Pro, с цел да се приготви за подвига. Но е много явно, че никакви тренировки не могат изцяло да го приготвят за каране в кръгове с високи скорости в продължение на 24 часа без сън.

„ Не е елементарно да караш 24 часа поред, само че в последна сметка върхът е мой с този необикновен мотор “ - означи Сервантес. Потапяйки се в спецификата на пробега - Сервантес прави общо 317 обиколки на пистата, като всяка обиколка е с дължина 12,649 км и доближи скорост над 200 км/ч, като изразходва общо 520 литра гориво при опита. За целия интервал от 24 часа той направи единствено 18 прекъсвания в бокса.

Пътят на този връх на Гинес е много дълъг – от началото през 2009 година, когато Омар Ал Мамари от Оман стана първият човек, сложил международен връх в тази категория. Той изминава общо 2062 км със междинна скорост от 94,1 км/ч със своята Honda CBR 1100.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР