Световният океан съхранява истинско богатство от животински видове, в което

...
Световният океан съхранява истинско богатство от животински видове, в което
Коментари Харесай

Застрашените от изчезване риби

Световният океан съхранява същинско благосъстояние от скотски типове, в което рибата заема първо място по бройка. Винаги рибата е била извънредно значима храна за индивида, а на доста места главен хранителен източник.

Промените в метода на живот обаче доведоха до това, от храна на бедните по времето на Исус, рибата да се трансформира от ден на ден в каприз за супербогатите. Може да се каже, че рибата в този момент е най-скъпият белтъчен артикул на пазара. Причината е в бързото понижаване и изгубване на доста типове риба.

Причините доста риби да минат в цифрата на застрашените типове са разнородни, главно те са в непрекъснатото торене на водата с човешки фекалии, което води до развиване на разнообразни типове планктон. При цъфтежа му понижава кислорода в морето и това предизвиква гибелта на рибите.

Другият главен фактор за изгубването на рибата е замърсяването с незадълбочено дейни субстанции. Това е сапунената пяна, получена от всевъзможни шампоани, прахове, омекотители, балсами, които употребяват хората. Повърхностно дейните субстанции не се стопират от никакви пречиствателни станции. Защото сапунената пяна постоянно плува най-отгоре, а пречистването става на правилото на утаяването. Пяната пречи на дишането на хайвера на доста типове, които плуват
Всичко за Вашата сватба
на повърхността. Така понижават фрапантно десетки типове риба - като се почне от симпатичните морски кончета и игли и се свърши с по този начин познатата скумрия.

Над 40 типа риби единствено в Средиземно море рискуват да изчезнат през идващите няколко години поради свръхриболова, който е основна причина за останалите дребни рибни пасажи на доста места. В резултат на интензивния лов на риба са застрашени от изгубване редица типове акули и скатове, наред с, китовете и други водни жители.

Тези, които се сочат като най-уязвими и изчезващи типове риби са:

 Гигантски сом

Гигантски сом

Гигантската риба е различен тип сом, който е в заплаха.Той е разгласен за заплашен тип през месец май 1970 година.

Все още може да видят някои екземпляри в река Меконг. Това е една от най-големите сладководни риби в света, достигаща до 3 метра дължина и тегло към 300 кг. От построяването на водноелектрическия язовир на Меконг през 1994 година популацията е намаляла от 256 на 96 риби.

Китова акула

Достига 12 метра дължина. В момента не се знае тъкмо какъв е броят на китовите акули, които живеят в международния океан. Това, което е известно, е, че през последното десетилетие броят на екземплярите е намалял доста вследствие на несъразмерен лов на риба на другите типове акули.

 Китова акула

Чинук

Този тип риба сьомга е доста значим за културата на американските индианци. Напоследък е известно, че нейната популация е намаляла доста, към момента може да се види в тихоокеанския северозападен район на Съединени американски щати.

Есетрови риби

Бракониерството, построяването на водно- електрически централи, които блокират пътя за миграция на рибите, добивът на пясък и трошляк от речното корито, което унищожава местата за мятане на хайвера, са аргументи есетровите риби да са измежду сериозно застрашените от изгубване типове риби, а възобновяване на популацията им е мъчно и безсмислено, в случай че не се отстранен заканите пред тяхното битие.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg