Световният минен гигант Rіо Тіntо планира да инвестира 2,4 млрд.

...
Световният минен гигант Rіо Тіntо планира да инвестира 2,4 млрд.
Коментари Харесай

Минен гигант инвестира 2 млрд. евро в добив на литий в Сърбия

Световният минен колос Rіо Тіntо възнамерява да влага 2,4 милиарда $ (2 милиарда евро) в създаването на находището за литий в Ядар, Сърбия. Проектът е от основно значение за компанията, защото ще й помогне да добива една от най-търсените първични материали, която се употребява за производството на акумулатори.

" Имаме огромно доверие в плана Ядар и сме подготвени да влагаме, откакто получим утвърждение. Сърбия и Rio Tinto ще бъдат в добра позиция да се възползват от опциите, предлагани от възходящото търсене на литий, водени от световния енергиен преход и планът ще ускори предлагането ни, изключително на европейския пазар ", споделя изпълнителният шеф на Rio Tinto Якоб Стаусхолм.

Разработването на находището в Ядар ще способства непосредствено с 1% и индиректно с 4% за брутния вътрешен артикул на Сърбия, като доста сръбски компании вземат участие в построяването на мината. Rio Tinto ще сътвори 2100 работни места по време на строителството и още 1000 работни места в минните действия и преработката на суровините.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Сърбия ще забрани износа на литий от находището в Ядар, така...

Разработката на Ядар ще включва подземна мина със обвързвана инфраструктура и съоръжение, в това число електрически самосвали, както и обогатителна фабрика за химическа преправка, която ще бъде построена, употребявайки изсъхнало нареждане на хвостохранилища.

Компанията дава обещание да съблюдава най-високите екологични стандарти и да се съобрази с ползите на всички заинтригувани страни при създаването на минния план. Управлението на водите ще се прави по най-съвременен способ посредством особено съоръжение, като огромна част от употребяваната вода ще минава през филтриране и повторна приложимост.

Първата партида от продукцията се чака да стигне до пазара през 2026 година Според прогнозите търсенето на литий ще пораства 25-35% годишно през идващото десетилетие. Производството би трябвало да доближи цялостен потенциал през 2029 година, като мината ще създава към 58 000 тона литиев карбонат, 160 000 тона борна киселина и 255 000 тона натриев сулфат годишно. Rio Tinto има за цел да създаде 2,3 милиона тона литиев карбонат по време на упования 40-годишен живот на рудника.

Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР