Световният капацитет за възобновяема енергия ще се увеличи с 33%

...
Световният капацитет за възобновяема енергия ще се увеличи с 33%
Коментари Харесай

Възобновяемите енергийни източници ще счупят рекорди през 2023 година

Световният потенциал за възобновима сила ще се усили с 33% тази година, достигайки общо 440 гигавата (GW). Това се споделя в отчет на Международната организация по енергетика (МАЕ). Ако се случи това ще бъде най-големия растеж, регистриран в миналото и той ще е с помощта на по-големият потенциал за произвеждане на слънчева сила.

По-високите цени на изкопаемите горива и опасенията за енергийната сигурност, както и политиките в доста страни, подтикват по-широкото внедряване на чистата сила. Прогнозите са световните възобновими мощности тази година да се усилят със 107 GW до 440 GW.

Очаква се растежът да продължи и през идната 2024 година, като общият потенциал на възобновимата електрическа енергия в света ще нарасне до 4500 GW. Това е еквивалентно на общата мощ на Китай и Съединени американски щати взети дружно.
 Турция публично откри най-голямата слънчева електроцентрала в Европа
Турция публично откри най-голямата слънчева електроцентрала в Европа

Съоръжението обгръща повърхност от 20 милиона квадратни метра

Прогнози за потенциал

Най-голям дял в производството ще има слънчевата сила, която ще съставлява 65% от общото нарастване на потенциала тази година. Все по-високите цени на електрическата енергия ще подтикват по-бързото увеличение прозиводството на слънчевата сила.

Капацитетът на вятърната сила се чака да се възвърне през 2023 година, като се усили с към 70% на годишна база след последните години на муден напредък.

За Европа новините са изключително положителни. Смята се, че новоинсталираните слънчеви и вятърни мощности са икономисали на потребителите на електрическа енергия в Европейския съюз 100 милиарда евро сред 2021 година и 2023 година, заменяйки по-скъпото произвеждане на изкопаеми горива.
 Гърция е на второ място в международен мащаб по внедряване на фотоволтаични технологии
Наша съседка е на второ място в международен мащаб по внедряване на фотоволтаични технологии

Гласи отчет на МАЕ

Според прогнозите редица страни в Европа: Испания, Германия и Ирландия, ще усилят каузи на вятърната и слънчевата сила от общото годишно произвеждане на електрическа енергия над 40% до 2024 година

" Очакваме и нарастване в производството на чиста сила в Съединените щати и Индия през идващите две години. Междувременно Китай се чака да съставлява съвсем 55% от световните нараствания на потенциала за възобновима сила през 2023 година и 2024 година ", разяснява МАЕ.
 Петте типа възобновима сила
Петте типа възобновима сила

Възобновяемите енергийни източници в никакъв случай не са били толкоз значими, колкото днес
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР