Световният индекс за цените на храните на Организацията на ООН

...
Световният индекс за цените на храните на Организацията на ООН
Коментари Харесай

Млякото и растителните масла поведоха храните надолу

Световният показател за цените на храните на Организацията на Организация на обединените нации по издръжка и земеделие (ФАО - FAO) през май се намали с 0,6 на 100 на месечна основа до 157,4 пункта, отбелязвайки втори следващ месец на спад. Низходящият подтик пристигна главно от поевтиняването на растителните масла - с 3,5 на 100, поради по-ниските котировки на палмовото, слънчогледовото, соевото и рапичното масло, откакто Индонезия анулира възбраната си за експорт на палмово масло, оповестява Българска телеграфна агенция.

Млечните артикули поевтиняха също с 3,5 на 100 - първи спад от осем месеца, който се дължи най-вече на намалелия интерес измежду купувачите поради несигурността към коронавирус рестриктивните мерки в Китай. От началото на годината до началото на юни цената на млякото се е повишила с близо 40% до към 25 $ за центнер (50 килограма).

 

Сега котировките обаче отстъпват с 10%

 

и на фючърсния пазар млякото (с доставка през юли) се търгува за 22,97 $.

Индексът за зърнените храни S&P GSCI Grains Spot, който следи развиването на цените на пшеница, царевица и други зърнени култури, спадна с 16,5 на 100 в границите на един месец, въпреки да остава доста над нивото отпреди година. От началото на годината до пика, регистриран през май, цената на пшеницата се увеличи с 66 на 100 до 1278 щатски цента за бушел (около 27 килограма). През последните седмици обаче котировките падат и пшеницата към този момент се търгува при 947 щатски цента за бушел или с една четвърт под майския пик. Причината е, че загрижеността за лимитираните доставки понижава, отбелязва немското икономическо издание " Виртшафтсвохе ". Очаква се, да вземем за пример, горещата вълна във Франция да не е нанесла обилни вреди на реколтата. Освен това Русия и Европейски Съюз наподобява към този момент съумяват да компенсират дефицита, който украинската пшеница остави на пазара.

Макар да е допустимо през идващите месеци пшеницата още веднъж да се търгува на малко по-високи цени на фючърсния пазар, контрактите въпреки всичко евентуално ще останат много под границата от 1000 щатски цента за бушел. Подобна е обстановката и с други селскостопански артикули като овес, соя и царевица, отбелязва " Виртшафтсвохе ". За една седмица пазарните цени паднаха с повече от 10 %. Цените на фючърсния пазар ще бъдат под или малко над настоящите спотови цени през идните няколко месеца.

Засега прибирането на реколтата във водещите страни производители на зърнени храни наподобява върви добре.

 

Жътвата в Съединени американски щати стартира с най-бързия ритъм от 2018 година до момента,

 

при удобни метеорологични условия, и съгласно най-новия отчет на министерството на земеделието към този момент са прибрани 25% от реколтата. Ключово значение за наклонността на пазара обаче ще има това дали ще бъде открито решение, което да разреши, макар продължаващата война, зърното от Украйна да бъде изнесено. Специализираната анализаторска компания APK-Inform увеличи предходната седмица прогнозата си за добива и износа на зърно от Украйна през сезона 2022/2023 заради по-добрата от предстоящото годишна продукция от царевица. Според специалистите Украйна ще може да събере 52,4 млн. тона зърно през 2022 година, в това число близо 18,2 милиона тона пшеница и 27,7 милиона тона царевица. Същевременно договарянията сред Русия, Украйна, Турция и Организация на обединените нации за обезпечаване на кулоар за експорт на към 20 и 25 млн. тона украинско зърно се чака да продължат през идните дни, като до момента има сигнали за реализиран прогрес - Москва и Киев са дали своят вот доверие на Анкара като медиатор по въпроса за основаването на координационен център в Истанбул, заяви по-рано турският министър на националната защита Хулуси Акар.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР