Световният финансов и бизнес елит бойкотира Саудитска Арабия - най-големия

...
Световният финансов и бизнес елит бойкотира Саудитска Арабия - най-големия
Коментари Харесай

Световният финансов и бизнес елит бойкотира Саудитска Арабия

Световният финансов и бизнес хайлайф бойкотира Саудитска Арабия - най-големия производител на нефт в света, поради изгубването на журналиста Джамал Хашоги. Първо вложителите, а по-късно и финансовите министри, ръководителите на Световната банка и на Международния валутен фонд, един по един започнаха да се отхвърлят от присъединяване в капиталовия конгрес в Риад, чиято съществена е да показва пред света смяната в кралството.

Провалът на " Давос в пустинята ", както стана известен форумът, наподобява предупреден, само че анализаторите не бързат с прогнозите, тъй като Риад държи мощни карти.

" Визия 2030 " - по този начин е известна амбизиоцната икономическа промяна на принц Мохамед Бин Салман. Провеждането й следи от близо Карън Йънг от Американския институт за предприятията - основана във Вашингтон организация, проучваща опциите за правене на бизнес по света:

„ Садуитска Арабия през последните три години организира промяна. Едно от нещата, които се трансформираха, е орязването на дотациите за електричество и вода да вземем за пример - нещо, за което държавното управление плащаше през последните 17 години. Това промени метода, по който хората гледат на ролята на държавното управление. Освен това в обществения бранш са заети множеството саудитци, а в последно време държавното управление ги предизвиква да се занимават с частен бизнес. Много огромен проблем е младежката безработица. В същото време 1/3 от заетите в него са чужденци. Заради това се вкараха спомагателни заплащания за приемане на позволение за работа в Садуитска Арабия. Към цялата картина би трябвало да прибавим, че се вкараха и нови налози “.

Най-големият доход на Садуитска Арабия естествено идва от продажбата на нефт. Ето за какво и рецесията към Джамал Хашоги първо притегли погледите към пазара на черно злато, а по-късно към всеобщия протест на капиталовия конгрес. В петролния пазар има колкото бизнес, толкоз и политика, добавя Йънг:

„ Мисля, че е допустимо да има трус на петролния пазар според от това по какъв начин се промени политиката на Саудитска Арабия. /…/ Мисля, че все още по-големият проблем е сривът на борсата и растежът на държавния дълг, който излиза от присъщите за разрастващите се страни стойности. Това е първият огромен резултат, който се усеща в страната, поради случая с Джамал Хашоги “.

И още един подробност - дворцовите интриги в Саудитска Арабия. Именно те към този момент стопират смелата концепция 5 % от " Арамко " - петролната компания на Саудитска Арабия да бъдат пуснати за борсова търговия. Случаят " Хашоги " сигурно отсрочва още този ход, който би представлявал най-голямото първично обществено предложение в света. Сега вложителите не гледат към Риад, а доказателство за това е всеобщият протест на капиталовия конгрес идната седмица:

„ Това демонстрира, че доверието към страната спада от ден на ден и че никой не желае да бъде обвързван с кралството по никакъв метод тъкмо в този миг. “

Между другото, казусът " Хашоги " сигурно прелива чашата на инвеститорското съмнение, само че то не е от през вчерашния ден, тъй като " корупцията " е синоним на " бизнес " в кралството, съгласно Йънг.

Санам Вакил от " Чатъм Хаус " обвързва бизнеса с геополитическите фактори и позволява, че Съединените щати могат да заплашат Риад със наказания върху черното злато, въпреки и администрацията на Доналд Тръмп да желае цената да остане ниска. Тя обаче може да е под напън поради глобите против Иран, които влизат в действие от 4 ноември

„ Ние към момента не знаем. Инстинктът в началото ми подсказва, че връзката сред съперниците на Иран - като Саудитска Арабия, Съединените щати и Израел, ще отслабне поради случая с Джамал Хашоги. Мисля, че Саудитска Арабия към момента не си дава ясна сметка от последствията от случая, изключително от медийната реакция. Най-вероятно ще станем очевидци на американски наказания, а и на отвод на някои компании от вложения в страната “.

И въпреки всичко - държавният секретар на Съединените щати посети саудитската столица преди форума и даже по информация на американската преса, си потегли със 100 млн. $ оттова - сума, контрактувана още през август поради намесата на Вашингтон в Сирия. Коментарите обвързват двата случая, а мнението на множеството анализатори е, че без значение по какъв начин Съединените щати реагират на обстановката, казусът " Хашоги " ще остави кървава диря върху капиталовия климат на Саудитска Арабия, счита Вакил:

„ Смятам, че това е нещо, което интернационалните компании, ще вземат под внимание. Не съм уверена обаче, че бизнесът наложително ще престане да работи със Саудитска Арабия, тъй като тя предлага огромни благоприятни условия на голям брой интернационалните компании да печелят пари “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР