Световният еврейски конгрес и организацията на българските евреи "Шалом" стартираха

...
Световният еврейски конгрес и организацията на българските евреи "Шалом" стартираха
Коментари Харесай

Подписка по света срещу Луковмарш в София

Световният еврейски конгрес и организацията на българските евреи "Шалом " стартираха подписка против провеждането на така наречен Луковмарш в София, който се провежда от неофашистки организации през февруари.

Тази година шествието съответствува с интервала, в който страната ни ще е хазаин на председателството на Европейски Съюз, напомнят от offnews.bg.

"Христо Луков застава идеологически зад депортацията на 11 343 евреи от управляваните от България територии в лагера на гибелта Треблинка през март 1943 година Като авторитетен български политически и боен водач, той е имал тесни връзки с нацисткия режим. Стотици хора празнуват Луков по улиците на София от 2003 година насам. След няколко месеца името на този колосален антисемит ще бъде възхвалявано още веднъж. Освен в случай че не действаме през днешния ден. Подпишете петицията, подкрепена от World Jewish Congress, да спрем провеждането на Луковмарш в София в този момент ", декларират от "Шалом ".

Христо Луков е извънредно спорна фигура в българската история.

По време на Първата международна война като батареен пълководец той самичък стопира настъплението на сръбските войски. Войниците са напуснали фронта поради Войнишкото въстание. Възползвайки се от това сръбската пехота настава към Кюстендил по долината сред Царев връх и Калин камък. На позицията е останал единствено Христо Луков, с 4 оръдия. С помощта на няколко овчари и козари, той съумял да обсипе с огън настъпващите войски и те били отблъснати.

По време на Втората международна война обаче Луков е водач на профашисткия Съюз на българските национални легиони и поддържа интензивно антисемитския Закон за отбрана на страната, гласуван през 1941 година

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР