Световният ден на социалната работа се чества ежегодно от 2007

...
Световният ден на социалната работа се чества ежегодно от 2007
Коментари Харесай

Д-р Събева: Обществото трябва да се научи да разбира различните и да помага

Световният ден на обществената работа се празнува годишно от 2007 година насам и неговата цел е да направи по-видима обществената поддръжка и ролята на всички, които работя в обществената сфера – психолози, педагози, обществени педагози, специфични педагози, рехабилитатори, трудотерапевти, детегледачи. Това сподели доктор Събина Събева – член на УС на фондация " Международна обществена работа – България ", в предаването " Човекът на фокус “ на Радио " Фокус “. 

Тя означи, че доста от университетите у нас оферират обществени специалности, само че дребна част от студентите се насочват действително към действия, които директно работят с хората и оказват поддръжка. " Едно от обясненията е, че това е неблагодарна, високонатоварваща работа. Ниското възнаграждение е друга причина ", уточни Събева.  

Тя акцентира, че всички заинтригувани страни би трябвало да работят дружно – страна, общини, гражданско общество. Обществото би трябвало да се научи да схваща другите, да ги приема и да оказва помощ с каквото е по силите му. " От тази съпричастност ще дойдат тези, които ще бъдат новите обществени служащи, и няма да се опасяват да влязат и действително да работят за тези хора ", разяснява тя.  

Като един от проблемите тя уточни неналичието на Стратегия за детето, няма и спор по тематиката. Миналата година е признат документ в поддръжка на решение на Съвета на Европа за гаранция детските права. " Този документ ще дефинира дейностите на страната, на неправителствени организации, на общини във връзка с съблюдаване правата на детето. Той е ориентиран към най-уязвимите групи деца – децата, живеещи в беднотия, бездомни, мигранти, деца, които са уязвими към опасности, каквито са децата с увреждания, живеещи отвън фамилията си. Фокусиран е в няколко посоки – обезпечаване на условия за ранно детско развиване, пълноценно хранене, качествено обучение, включващо обучение, опазване на здравето и обезпечаване на съответни жилищни условия. Очакваме всеки миг да стартира оперативното обмисляне кое в какво време ще се извършва, защото срокът е 2030 година ", изясни Събева.  

В последните години на напред във времето излизат споровете в фамилиите, споровете сред разграничени родители, домашното принуждение и децата, които са сложени в средата, уточни още тя. " Това оказва въздействие върху тяхното психическо и прочувствено развиване по-късно ", акцентира Събева. Друг проблем са децата с психологични премеждия и поведенчески проблеми.  

По мотив Световният ден на обществената работа на 21 март в зала 10 на НДК от 10.00 до 15.00 ч. ще се организира Форум " Смелост, взаимност, обществена работа “. Събитието се провежда от Български център за нестопанско право, фондация " За нашите деца “, фондация " Международна обществена работа - България ", Национална мрежа за децата, фондация " Светът на Мария “ и SOS Детски селища – България.

Живко КРЪСТЕВ
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР