Световният дълг нарасна до рекордните 258 трлн. долара през първото

...
Световният дълг нарасна до рекордните 258 трлн. долара през първото
Коментари Харесай

Световният дълг достигна рекордните 258 трлн. долара

Световният дълг набъбна до рекордните 258 трлн. $ през първото тримесечие на 2020 година, откакто доста стопански системи по света започнаха редица ограничаващи ограничения против разпространяването на ковид, довели до затваряне на редица бизнеси и последвали ги държавни стратегии за финансова поддръжка. Това сочи отчет на Института за интернационалните финанси (IIF), представен от Ройтерс.

IIF, който съставлява интернационалните банки и финансови институции, заяви, през първото тримесечие съотношението на дълга към брутния вътрешен артикул е повишено с 10 процентни пункта до рекордните 331%. Това е и най-големият тримесечен скок в историята.

Общото издаване на дълг доближи колосалните 12,5 трилиона $ през второто тримесечие, в съпоставяне със междинната тримесечна стойност от 5,5 трилиона $ през 2019 година От IIF разясняват, че 60% от този нов дълг е бил държавен.

„ Макар че възходящите равнища на дълг провокират опасения по отношение на неговата резистентност, над 92% от държавния дълг е с капиталов рейтинг “, прецизират в отчета.

Дългът на развитите пазари надвиши 392% от Брутният вътрешен продукт, като през 2019 година бе маркирано равнище от 380%. Ръстът на коефициента на дълга отвън финансовия бранш е най-силно изразен в Канада, Франция, Норвегия и Съединени американски щати. Според данните на IIF американският дълг се равнява на половината от общия дълг от 185 трлн. $ на развитите пазари.

През първото тримесечие съотношенията на дълга към Брутният вътрешен продукт на разрастващите се пазари скочи от 220% до 230%, като цената на дълга в долари падна със 700 млн. щатски $ до 72,5 трлн. $. Това се дължи значително на обезценяването на валутите на разрастващите се пазари по отношение на $, изясняват от IIF.

Дългът на Китай във всички браншове е на път да доближи 335% от Брутният вътрешен продукт, откакто през първото тримесечие набъбна от 302% до 318%. Около 60% от натрупването на дълга се дължи на нефинансови предприятия.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР