Световните власти реагираха с тревога на новия вариант на коронавируса,

...
Световните власти реагираха с тревога на новия вариант на коронавируса,
Коментари Харесай

Тревога по света заради новия африкански вариант на коронавируса

Световните управляващи реагираха с паника на новия вид на ковид, открит в Южна Африка. Държави в Европейски Съюз, Англия, както и доста азиатски страни, стегнаха граничния надзор, до момента в който учените се пробват да схванат дали разновидностите на варианта са устойчиви на имунизациите. Световната здравна организация (СЗО) обаче предизвести да не се подхващат прибързани ограничения.

Седмици ще бъдат нужни на учените да схванат въздействието на новия вид на ковид, открит в Африка. Усилията са ориентирани към това да се разбере какви са разновидностите и по какъв начин ще се отразят на заразността на вируса, съобщи представителят на СЗО Кристиан Линдмайер, представен от БНР.

Експерти на организацията организират виртуална среща, с цел да дефинират дали има мотив за сериозна угриженост. Очаква се по-късно през днешния ден да разгласят и с коя гръцка писмен знак ще се отбелязва вариантът.

Линдмайер акцентира, че страните би трябвало да продължат да употребяват метод, учреден на оценка на риска и научната информация при определянето на ограниченията за пътуванията и да не бързат с налагането на ограничавания поради новия вид на ковид.

Междувременно Европейската комисия предложи през днешния ден на страните от Европейски Съюз да спрат полетите от южните елементи на Африка, като Германия, Италия, Австрия, Хърватия и други страни към този момент оповестиха ограничавания. Председателят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен свика съвещание с специалисти. В Twitter тя написа, че Европейският съюз има намерение да употребява своя механизъм за " спешно прекъсване ", с цел да спре разпространяването на вариацията.

СЗО твърди, че до момента са потвърдени по-малко от 100 случая на новия вариант. Те са главно в Южна Африка, само че и в Хонконг, Израел и Ботсвана.

Министърът на опазването на здравето на Обединеното кралство Саджид Джавид съобщи в петък, че е " доста евентуално " болестта да се е популяризирала и в други страни. Транспортният министър на страната Грант Шапс пък назова новия вариант " най-значимия до момента ".

Новината за вариацията на ковид се отрази и на международните пазари, които записаха съществени загуби, а петролът слезе надолу с над 5 на 100.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР