Световните цени на храните се повишават за девети пореден месец

...
Световните цени на храните се повишават за девети пореден месец
Коментари Харесай

Световните цени на храните се повишават за 9-и пореден месец

Световните цени на храните се покачват за девети следващ месец през февруари, достигайки най-високото си равнище от юли 2014 година, съобщи „ Ройтерс “.

Индексът на цените на храните на Организацията за издръжка и земеделие към Организация на обединените нации (ФАО), който мери месечните промени за кошница с съществени артикули, в това число зърнени култури, маслодайни семена, млечни произведения, месо и захар, е приблизително 116.0 пункта през миналия месец – леко повишаване по отношение на регистрираните 113.2 пункта месец по-рано.

Базираната в Рим организация означи, че цените на зърнените култури са се покачили с 1.2% на месечна база, до момента в който при захарта нарастването е с 6.4% на фона на опасенията по отношение на доставките през 2020-2021 година заради спада на производството в огромните страни производителки и мощното търсене от Азия.

Индексът на цените на растителните масла се е нараснал с 6.2%, достигайки най-високото си равнище от април 2012 година насам. Цените на палмовото масло се покачват за девети месец поради ниските ресурси в огромните страни експортьорки.

Същевременно не толкоз огромни са нарастванията при млечните произведения и месото, които означават растеж на цените от надлежно 1.7% и 0.6%. Котировките на свинското са намалели, наранени от по-ниските покупки от Китай на фона на огромното свръхпредлагане и непродаденото месо в Германия заради възбраната за експорт за азиатските пазари – в края на 2020 година азиатската страна блокира вноса на свинско от Германия след откриването на африканска чума.

ФАО увеличи прогнозата си за сезона на зърнените култури за 2020 година до 2.771 милиарда тона по отношение на калкулираните предишния месец 2.744 милиарда тона. Тази проверка отразява 7.5 млн. тона нарастване в предварителната оценка на количеството създадена пшеница. Прогнозата за международно произвеждане на ориз също бе нараснала с 2.6 млн. тона по отношение на предишния месец.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР