Световните цени на храните се покачиха през ноември за четвърти

...
Световните цени на храните се покачиха през ноември за четвърти
Коментари Харесай

Гробалните цени на храните през ноември покориха 10-годишен връх

Световните цени на храните се повишиха през ноември за четвърти следващ месец, достигайки нов 10-годишен връх вследствие на увеличени цени на пшеницата и на млечните артикули поради тяхно засилено търсене, заяви в четвъртък организацията по храните на Организация на обединените нации при показване на постоянния си ежемесечен отчет.

Ценовият показател на Организацията по издръжка и земеделие (FAO) към Организация на обединените нации, който мери месечните промени в цените на кошница от артикули, включваща зърнени култури, маслодайни растения, млечни артикули, месо и захар, набъбна през ноември с 1,2% по отношение на октомври до 134,4 пункта и към този момент е с 27,3% над неговото равнище година по-рано (спрямо ноември 2020 г.).

Това съставлява най-високо равнище на ценовия показател на храните от юли 2011 година насам.

Индексът на FAO за цените на зърнените култури набъбна през ноември с 3,1% по отношение на предходния месец и беше с 23,2% по-висок от равнището си отпреди година, като цените на пшеницата доближиха най-високи стойности от май 2011 година насам.

FAO уточни, че по-високите цени на пшеницата са подкрепени от опасенията за непредвидени превалявания в Австралия и несигурността по отношение на евентуалните промени в експортните ограничения от страна на Русия.

Индексът на цените на млечните артикули пък означи най-голямо месечно нарастване, нараствайки с 3,4% по отношение на октомври, като " се резервира мощното световно търсене на импорт за масло и мляко а прахуляк, предвид на обстоятелството, че купувачите се стремяха да обезпечат доставки в очакване на стягане на пазарното предложение ", уточни FAO.

Индексът на цените на захарта се усили с 1,4% по отношение на месец по-рано, и с близо 40% по отношение на ноември 2020г. Увеличението се дължеше основно на по-високите цени на етанола, макар че огромните доставки от Индия и позитивната вероятност за износа на захар от Тайланд ограничиха възходящия ценови напън върху котировките.

Индексът на цените на растителното масло пък се намалиха едва през ноември с 0,3% по отношение на рекордния октомврийски ценови връх, отразяващи по-ниските цени за соево и рапично масло, както и по-ниски цени на суровия нефт. Международните цени на палмово масло пък останаха постоянни.

Индексът на цените на месото на FAO също се намали през ноември, намалявайки с 0,9% по отношение на октомври под въздействието на понижените покупки на свинско месо от Китай, което докара до по-ниски интернационалните котировки, до момента в който цените на овчето месо също паднаха внезапно заради увеличените доставки за експорт от Австралия. Цените на говеждото и птичето месо бяха значително постоянни непосредствено октомври.

Относно производството на зърнени култури, FAO показва, че международно произвеждане на зърнени култури през 2021 година ще доближи 2,791 милиарда тона, което е малко под 2,793 милиарда тона, планувани през октомври. Това обаче ще съставлява рекорден рандеман на зърнените култури. Прогнозата на FAO за международните ресурси от зърнени храни до края на сезоните през 2022 година възлиза на 822 милиона тона, което е с 2,9 милиона тона повече от октомври.

В същото време FAO чака увеличение с 1,7% на международното ползване на зърнени култури през 2021/2022 година до 2,81 милиарда тона - малко под октомврийската прогноза за 2,812 милиарда тона.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР