Световните цени на храните са се понижили за трети пореден

...
Световните цени на храните са се понижили за трети пореден
Коментари Харесай

Спад в световните цени на храните се отчита за трети пореден месец

Световните цени на храните са се намалили за трети следващ месец през юни, само че са останали покрай регистрираните през март рекордно високи нива. Това заяви през днешния ден Организацията по издръжка и земеделие на Организация на обединените нации (ФАО- FAO), представена от Ройтерс.

Индексът на ФАО, измерващ месечните промени в цените на кошница от зърнени храни, маслодайни семена, млечни артикули, месо и захар, предишния месец е бил на приблизително ниво 154,2 пункта по отношение на преразгледани нагоре 157,9 пункта за май.

Въпреки месечния спад показателят за юни към момента е с 23,1 на 100 по-висок, в сравнение с през миналата година поради въздействието на съветската инвазия в Украйна, опасенията за неподходящи атмосферни условия, мощното световно търсене и високите индустриални и транспортни разноски.

Индексът на ФАО за зърнените храни регистрира 4,1-процентен спад на месечна основа, само че и 27,6-процентен скок на годишна основа. Според организацията на Организация на обединените нации юнският спад се дължи на обусловената от сезона досегаемост до новата годишна продукция в Северното полукълбо и някои от огромните страни производителки, както и от по-високите индустриални вероятности в Русия.
 istock istock
При растителните масла има спад от 7,6 на 100 на месечна основа, задвижван от сезонното нарастване на добива в огромните страни производителки и вероятността за нарастване на доставките от Индонезия.

Индексът за цените на захарта е намалял с 2,6 на 100 по отношение на май, като забавянето в световния стопански напредък се е отразило на търсенето.

Индексът за месото е повишен с 1,7 на 100 на месечна основа, поставяйки нов рекорден най-много, а млечните артикули са скочили с 4,1 на 100 на месечна основа по отношение на май. Световните цени на млякото на прахуляк са се повишили поради мощното търсене на импорт и продължаващите нарушавания по веригите за доставки.

ФАО разгласи, че нарасналата прогноза за реколтата от зърнени храни се обуславя в огромна степен от корекцията нагоре с 6,4 милиона тона на оценката за производството на фуражното зърно.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР